NajRecept.sk Dezerty Koláče Jablkový koláč Sicílsky jablkový zázrak. Koláč, ktorý pečiem vždy z dvojitej dávky
Sicílsky jablkový zázrak. Koláč, ktorý pečiem vždy z dvojitej dávky
Recept Sicílsky jablkový zázrak. Koláč, ktorý pečiem vždy z dvojitej dávky
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Petra H

Piekla som z dvojitej dávky na plech s rozmermi 24x35 cm, pretože u nás musím všetko piecť vo veľkých dávkach. Do klasickej tortovej formy by stačila aj táto dávka, ale pre nás by to nestačilo – v nedeľu by sme už nemali nič ku popoludňajšej kávičke :-D. Musím povedať, že je výborný, krásne vláčny, ako sa u nás doma hovorí, žiadna dusivá bábovka. Použila som vlašské orechy a mandle. A namiesto fíg som dala hrozienka, pretože figy som nezohnala. Ale aj tak je to veľká mňamka. Autor: Petra

Petra H Petra H    ·   23.10.2025

Sicílsky jablkový zázrak. Koláč, ktorý pečiem vždy z dvojitej dávky

Piekla som z dvojitej dávky na plech s rozmermi 24x35 cm, pretože u nás musím všetko piecť vo veľkých dávkach. Do klasickej tortovej formy by stačila aj táto dávka, ale pre nás by to nestačilo – v nedeľu by sme už nemali nič ku popoludňajšej kávičke :-D. Musím povedať, že je výborný, krásne vláčny, ako sa u nás doma hovorí, žiadna dusivá bábovka. Použila som vlašské orechy a mandle. A namiesto fíg som dala hrozienka, pretože figy som nezohnala. Ale aj tak je to veľká mňamka. Autor: Petra

35 min
Čas prípravy
50 min
Čas varenia
Suroviny

Budeme potrebovať:

75 g
hladká múka
1 lyžička
prášok do pečiva
50 ml
mlieko
60 g
maslo
500 g
jablká
1 ks
vajce
1 ks
žĺtok
1 lyžička
vanilkový cukor
125 g
kryštálový cukor
25 g
vlašské orechy
25 g
píniové oriešky alebo mandle
60 g
sušené figy alebo hrozienka
1 ks
citrón

Vrch:

25 g
píniové oriešky
1/2 lyžičky
škorica
25 g
hnedý cukor
Postup receptu
Vytlačiť
35 min
Čas prípravy
50 min
Čas varenia
  1. Jablká ošúpeme a nakrájame na plátky. Polejeme ich citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Na jemnom strúhadle nastrúhame citrónovú kôru a na drobno nakrájame sušené figy, pridáme ich k jablkám a dôkladne premiešame.
  2. Cukor, vajíčko a žĺtok vyšľaháme mixérom do peny, pridáme mäkké maslo a prilejeme mlieko. Múku zmiešame s práškom do pečiva a vanilkovým cukrom. Vareškou primiešame do vyšľahanej peny, pridáme jablká, figy alebo hrozienka a orechy – orechy sme namočili do vody deň vopred. Namočené orechy sú oveľa sladšie a ľahšie stráviteľné (píniové oriešky sú finančne náročnejšie, ale pokojne ich môžete nahradiť nesolenými arašidmi, mandľami alebo inými orechmi).
  3. Cesto navrstvíme do vymastenej formy a posypeme ho píniovými orieškami a zmesou cukru a škorice.
  4. Pečieme vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 50 minút.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár