NajRecept.sk Čásť dňa Obed, Hlavné jedlo Segedínsky guláš z bravčového pleca s domácou žemľovou knedľou podľa Ivanky
Segedínsky guláš z bravčového pleca s domácou žemľovou knedľou podľa Ivanky
Recept Segedínsky guláš z bravčového pleca s domácou žemľovou knedľou podľa Ivanky
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Ivana Reisingerová

Segedínsky guláš je u nás jedlom, ktoré sa robí na pravidelnej báze. Výborne chutí a zároveň skvelo zasýti. Jeho príprava je síce o niečo dlhšia v porovnaní s inými pokrmami, no rozhodne stojí za to. Ak neviete, čo dnes na obed alebo večeru, určite vyskúšajte tento recept. Autor: Ivana Reisingerová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   16.3.2025

Segedínsky guláš z bravčového pleca s domácou žemľovou knedľou podľa Ivanky

Segedínsky guláš je u nás jedlom, ktoré sa robí na pravidelnej báze. Výborne chutí a zároveň skvelo zasýti. Jeho príprava je síce o niečo dlhšia v porovnaní s inými pokrmami, no rozhodne stojí za to. Ak neviete, čo dnes na obed alebo večeru, určite vyskúšajte tento recept. Autor: Ivana Reisingerová

45 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia
Suroviny

Mäso:

podľa potreby
bravčové plece
podľa potreby
masť
podľa potreby
cibuľa
podľa chuti
drvená rasca
podľa potreby
hladká múka
podľa potreby
mletá červená paprika
podľa potreby
vývar alebo voda
podľa chuti
soľ
podľa chuti
mleté čierne korenie
podľa potreby
kyslá kapusta
podľa chuti
sladká smotana

Knedľa:

500 g
hrubá múka
podľa potreby
cukor
1 lyžička
soľ
1 ks
vajce
300 ml
mlieko
1/2 kocky
droždie
2 ks
rožky alebo žemle
Postup receptu
Vytlačiť
45 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia

K segedínskemu gulášu môžete podávať kupovanú alebo domácu knedľu. Ja si najradšej robím svoju vlastnú, ktorá je nadýchaná a chuťovo oveľa lepšia, pričom jej príprava nie je vôbec náročná.

  1. Mäso nakrájame a osmažíme na tuku. Následne ho vytiahneme a v hrnci osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď mierne zhnedne, pridáme rascu, múku a červenú papriku a urobíme zápražku.
  2. Všetko zalejeme vývarom alebo vodou. Ak použijeme vodu, pridáme ešte navyše bobkový list, nové korenie a celé korenie.
  3. Mäso vrátime do hrnca, osolíme, okoreníme a varíme na miernom plameni. Keď mäso zmäkne, pridáme kapustu a varíme domäkka.
  4. Nakoniec ešte pridáme sladkú smotanu, premiešame, necháme prevariť a podávame.
  5. Knedľu pripravíme tak, že do múky spravíme jamku, rozdrobíme do nej droždie, pridáme cukor, zalejeme vlažným mliekom a necháme vzísť kvások.
  6. Keď nám vznikne kvások, pridáme ostatné suroviny a spracujeme pevné cesto. Žemle, ktoré doň použijeme, necháme cez noc mierne obschnúť a následne nakrájame na menšie kocky. Cesto dáme na teplé miesto vykysnúť, potom do rozdelíme na dve časti a necháme kysnúť ďalšiu polhodinu.
  7. Do hrnca dáme vodu, privedieme ju k varu a knedľu paríme na miernom plameni približne 20 minút. V polovici parenia ju otočíme. Potom ju vytiahneme a mierne popicháme vidličkou, aby z nej vyšla prebytočná para.

Segedínsky guláš môžete pred servírovaním ozdobiť smotanou a jarnou cibuľkou. Okrem žemľovej knedle k nemu môžete pripraviť aj klasickú parenú. Vyskúšať môžete napríklad tento recept.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár