NajRecept.sk Čásť dňa Obed, Hlavné jedlo Rýchly šampiňónový perkelt s domácimi haluškami.
Rýchly šampiňónový perkelt s domácimi haluškami.
Recept Rýchly šampiňónový perkelt s domácimi haluškami.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Alena Borchová

Jednoduchý a chutný obed, ktorý si zamiluje každý člen rodiny. Pôvodne som chcela robiť hlivový perkelt, no v obchode som našla krajšie a čerstvejšie šampiňóny, preto som siahla po nich. A nemohla som urobiť lepšie. Výsledný pokrm bol dokonalý. Autor: Alena Borchová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   23.4.2025

Rýchly šampiňónový perkelt s domácimi haluškami.

Jednoduchý a chutný obed, ktorý si zamiluje každý člen rodiny. Pôvodne som chcela robiť hlivový perkelt, no v obchode som našla krajšie a čerstvejšie šampiňóny, preto som siahla po nich. A nemohla som urobiť lepšie. Výsledný pokrm bol dokonalý. Autor: Alena Borchová

20 min
Čas prípravy
25 min
Čas varenia
Suroviny

Perkelt:

podľa potreby
čerstvé šampiňóny
podľa potreby
cibuľa
podľa chuti
soľ
podľa chuti
mleté čierne korenie
podľa chuti
vegeta
podľa chuti
sójová omáčka
podľa chuti
kari korenie
podľa potreby
voda
podľa potreby
kyslá smotana
podľa potreby
hladká múka

Halušky:

podľa potreby
polohrubá múka
podľa chuti
soľ
3 – 4 ks
zemiaky
podľa potreby
voda
Postup receptu
Vytlačiť
20 min
Čas prípravy
25 min
Čas varenia

Šampiňónový perkelt je výbornou voľbou pre každého, kto chce ľahký, chutný a bezmäsitý obed. Jeho príprava nie je vôbec náročná, pričom výsledok je viac ako dokonalý. Určite vyskúšajte.

  1. Cibuľu nakrájame nadrobno a osmahneme na oleji. Následne k nej pridáme očistené a nakrájané šampiňóny.
  2. Šampiňóny posolíme, krátko podusíme vo vlastnej šťave a pridáme mleté čierne korenie, vegetu, sójovú omáčku a kari korenie. Všetko podlejeme vodou a dusíme ešte 20 minút.
  3. Perkelt odstavíme a zahustíme kyslou smotanou, v ktorej sme rozmiešali hladkú múku. Nakoniec všetko ešte prevaríme a máme hotovo.
  4. Halušky: Všetky suroviny spolu zmiešame a vypracujeme cesto. Z toho následne pomocou sita robíme halušky, ktoré varíme vo vode. Keď vyplávajú na povrch, scedíme ich a môžeme rovno podávať.

Aby sa halušky nezlepili, nezabudnite ich pokvapkať trochou oleja alebo masti. Perkelt môžete ozdobiť petržlenovou vňaťou, ako som to urobila ja. A ak by ste si chceli pripraviť skvelý hlivový perkelt, vyskúšajte tento recept, ktorý robím už roky.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár