NajRecept.sk Dezerty Koláče Rýchly letný čerešňový koláč
Rýchly letný čerešňový koláč
Recept Rýchly letný čerešňový koláč
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Karambola

Tento koláč nie je vôbec náročný na prípravu a v našej domácnosti sa stal neodmysliteľnou súčasťou letného obdobia. Hneď ako začnú dozrievať čerešne, slivky alebo marhule z našej záhrady, celým domom sa začne šíriť jeho vôňa. Je jemne krémový, primerane sladký a jeho príprava je jednoduchá a z bežne dostupných surovín. Bezpochyby náš najobľúbenejší letný dezert.

Karambola Karambola    ·   26.5.2024

Rýchly letný čerešňový koláč

Tento koláč nie je vôbec náročný na prípravu a v našej domácnosti sa stal neodmysliteľnou súčasťou letného obdobia. Hneď ako začnú dozrievať čerešne, slivky alebo marhule z našej záhrady, celým domom sa začne šíriť jeho vôňa. Je jemne krémový, primerane sladký a jeho príprava je jednoduchá a z bežne dostupných surovín. Bezpochyby náš najobľúbenejší letný dezert.

25 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

300 g
hladká múka
150 g
maslo
2 ks
žĺtok
3 lyžice
kryštálový cukor
1 bal.
prášok do pečiva
1 lyžica
kyslá smotana
štipka
soľ

Krém:

3 ks
žĺtok
5 ks
bielok
1 bal.
vanilkový puding
180 g
kyslá smotana
4 lyžice
kryštálový cukor
1 bal.
vanilkový cukor

Ďalej:

6 lyžíc
detská krupica
podľa chuti
čerešne
Postup receptu
Vytlačiť
25 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia
  1. Do misky dáme maslo izbovej reploty, pridáme 3 lyžice kryštálového cukru, kyslú smotanu rovnakej teploty, žĺtky a vymiešame hladkú hmotu, do ktorej pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a štipkou soli.
  2. Cesto preložíme na pracovnú dosku. Je jemné a pracuje sa s ním výborne. Rozvaľkáme na veľkosť plechu a opatrne preložíme. Prstami zatlačíme aj na kraje. Plech vymažeme maslom a vysypeme polohrubou múkou. 
  3. Na cesto rovnomerne nasypeme 3 lyžice detskej krupice, poukladáme vykôstkované čerešne, znova ich posypeme 3 lyžicami detskej krupice a na vrch nanesieme krém. 
  4. Žĺtky zmiešame s vanilkovým cukrom a vanilkovým pudingom, pridáme kyslú smotanu. V druhej miske vyšľaháme bielky s kryštálovým cukrom do tuhej peny. Obe hmoty opatrne spojíme. Krém je hotový.
  5. Pečieme takto všetko spolu na 170 stupňov 35-40 minút - sledujeme. 
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár