NajRecept.sk Dezerty Koláče Rýchly kysnutý jablkový koláč s posýpkou a bez miesenia.
Rýchly kysnutý jablkový koláč s posýpkou a bez miesenia.
Recept Rýchly kysnutý jablkový koláč s posýpkou a bez miesenia.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Jablkový kysnutý koláč je voňavý, nadýchaný a jemný. Charakteristický je škoricovo-vanilkovou chuťou, ktorú dopĺňajú kyslasté jablká. Na rozdiel od iných bežných kysnutých koláčov si cesto nevyžaduje náročné miesenie. Jeho príprava je tak veľmi jednoduchá.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   25.9.2024

Rýchly kysnutý jablkový koláč s posýpkou a bez miesenia.

Jablkový kysnutý koláč je voňavý, nadýchaný a jemný. Charakteristický je škoricovo-vanilkovou chuťou, ktorú dopĺňajú kyslasté jablká. Na rozdiel od iných bežných kysnutých koláčov si cesto nevyžaduje náročné miesenie. Jeho príprava je tak veľmi jednoduchá.

30 min
Čas prípravy
60 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto

100 g
čerstvé droždie
4 ks
vajce
200 g
kryštálový cukor
2 lyžice
vanilkový cukor
250 ml
olej
200 ml
mlieko
4 hrnčeky
hladká múka
štipka
soľ

Jablková vrstva

4 ks
jablko
2 lyžičky
škorica

Posýpka

170 g
hladká múka
110 g
kryštálový cukor
2 lyžice
vanilkový cukor
štipka
soľ
100 g
maslo
Postup receptu
Vytlačiť
30 min
Čas prípravy
60 min
Čas varenia

Na prípravu kysnutého cesta, ktoré je základom tohto jablkového koláča, stačí len navrstviť jednotlivé suroviny do misy, po približne hodine ich premiešať a následne umiestniť na plech. Povrch koláča zdobí okrem jabĺk aj maslová posýpka, ktorá je po upečení dokonale chrumkavá.

  1. Vajcia rozbijeme a rozšľaháme vidličkou.
  2. Do veľkej misy vložíme rozdrobené droždie, kryštálový cukor, vanilkový cukor, rozšľahané vajcia, olej, mlieko, múku a štipku soli. Ingrediencie nemiešame. Zakryjeme ich potravinovou fóliou alebo utierkou a na približne hodinu odložíme.
  3. Medzitým si pripravíme posýpku. V miske zmiešame múku s kryštálovým a vanilkovým cukrom, štipkou soli a roztopeným maslom. Hotovú zmes vložíme do chladničky.
  4. Jablká umyjeme, ošúpeme a nakrájame na menšie kocky. Posypeme ich škoricou a premiešame.
  5. Suroviny na kysnuté cesto po približne hodine premiešame, spojíme a prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  6. Na cesto poukladáme jablká so škoricou. Z chladničky vytiahneme zmes na posýpku, ktorú ručne rozbijeme na menšie časti a posypeme ňou vrch koláča.
  7. Koláč pečieme na 170 °C približne hodinu.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár