NajRecept.sk Cestá Kysnuté cesto Rýchle šišky s domácim džemom, ktoré sú jemné ako pierko
Rýchle šišky s domácim džemom, ktoré sú jemné ako pierko
Recept Rýchle šišky s domácim džemom, ktoré sú jemné ako pierko
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Alena Borchová

Nadýchané a jemné ako pavučinka. Receptov na šišky je na internete veľa, no ja ich robím vždy podľa tohto. A ešte nikdy ma nesklamal. Cesto vždy krásne vykysne a veľmi dobre sa s ním pracuje. Autor: Alena Borchová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   23.5.2025

Rýchle šišky s domácim džemom, ktoré sú jemné ako pierko

Nadýchané a jemné ako pavučinka. Receptov na šišky je na internete veľa, no ja ich robím vždy podľa tohto. A ešte nikdy ma nesklamal. Cesto vždy krásne vykysne a veľmi dobre sa s ním pracuje. Autor: Alena Borchová

30 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny

Kvások:

150 ml
mlieko
1 lyžička
kryštálový cukor
1/4 kocky
droždie

Cesto:

250 g
hladká múka
štipka
soľ
1 ks
žĺtok
1 ks
vajce
1 lyžica
olej
2 lyžice
kryštálový cukor
1 a 1/2 lyžice
rum

Ďalej:

podľa potreby
olej
podľa chuti
domáci džem
podľa potreby
práškový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
30 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia

Šišky robím doma pravidelne, pretože ich miluje každý člen rodiny. Sú sýte a chutné. Plus ich príprava nie je príliš náročná. Zvyčajne ich plním domácim džemom. Tentokrát som zvolila ríbezľový, ktorý som robila podľa tohto receptu.

  1. Z mlieka, cukru a droždia vytvoríme kvások.
  2. Kvások pridáme k ostatným surovinám na cesto a vypracujeme pevné cesto, ktoré dáme na teplé miesto aspoň na hodinu kysnúť.
  3. Vykysnuté cesto rozvaľkáme nahrubo a pomocou pohára vykrojíme šišky. Do tých pred vypražením spravíme menšiu jamku.
  4. Šišky vyprážame v horúcom oleji dozlata. Následne ich vytiahneme na tanier alebo podnos vystlaný papierovými utierkami.
  5. Hotové šišky doplníme domácim džemom, posypeme práškovým cukrom a môžeme podávať.

Šišky sú najlepšie krátko po vysmažení, no vďaka tomuto receptu nie sú gumové ani na druhý či tretí deň. Ak by ste si strážili váhu alebo nechcete tak ťažké šišky, vyskúšajte recept na tieto pečené v rúre, ktoré sú taktiež jemné, nadýchané a krehké.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár