NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočné pečivo Linecké pečivo Rýchle linecké koláče so snehom a džemom, ktoré stihnete upiecť aj deň pred Vianocami.
Rýchle linecké koláče so snehom a džemom, ktoré stihnete upiecť aj deň pred Vianocami.
Recept Rýchle linecké koláče so snehom a džemom, ktoré stihnete upiecť aj deň pred Vianocami.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Tieto linecké koláčiky sú chutné a jednoduché. Zvyčajne ich pripravujem tesne pred Vianocami, aby boli čerstvé. Recept je rýchly, takže je ideálny pre každého, kto nemá veľa času, no potrebuje aspoň jeden druh vianočného pečiva, ktorý ponúkne návštevám.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   23.12.2024

Rýchle linecké koláče so snehom a džemom, ktoré stihnete upiecť aj deň pred Vianocami.

Tieto linecké koláčiky sú chutné a jednoduché. Zvyčajne ich pripravujem tesne pred Vianocami, aby boli čerstvé. Recept je rýchly, takže je ideálny pre každého, kto nemá veľa času, no potrebuje aspoň jeden druh vianočného pečiva, ktorý ponúkne návštevám.

35 min
Čas prípravy
13 min
Čas varenia
Suroviny
400 g
hladká múka
200 g
maslo
3 ks
žĺtok
15 g
vanilkový cukor
80 g
práškový cukor
2 štipky
soľ
podľa potreby
citrónová kôra
3 ks
bielok
200 g
cukor
podľa potreby
nasekané vlašské orechy
Postup receptu
Vytlačiť
35 min
Čas prípravy
13 min
Čas varenia

Ak vás už nebavia klasické linecké koláčiky alebo by ste len chceli vyskúšať niečo nové, tento recept je tou najlepšou voľbou. Vianočné pečivo nezlepujete dokopy, ale dekorujete ho snehom z bielkov, do ktorého dáte trochu džemu.

  1. Do misy dáme hladkú múku, maslo a všetko zmiešame, aby nám vznikla zmes s menšími hrudkami.
  2. Do zmesi pridáme žĺtky, vanilkový a práškový cukor, soľ, citrónovú kôru a všetko dôkladne vymiešame, aby nám vzniklo pevné cesto. To zabalíme do fólie a necháme 30 minút odpočívať pri izbovej teplote.
  3. Medzitým umiestnime bielky s cukrom nad paru a ručne miešame, kým sa cukor nerozpustí (8 až 10 minút). Keď sa tak stane, zmes stiahneme z ohňa a vyšľaháme. Šľaháme približne 7 až 8 minút, kým bielky nie sú pevné a lesklé.
  4. Odležané cesto vyvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie na hrúbku 5 mm a vykrajujeme z neho tvary s priemerom 4 až 5 cm, ktoré pečieme pri teplote 160 až 170 stupňov približne 13 minút.
  5. Vyšľahané bielky dáme do cukrárskeho vrecka a zdobíme nimi kolieska tak, aby v strede zostalo prázdne miesto. Vrch ozdobíme nasekanými vlašskými orechmi a koláče vrátime späť do rúry, v ktorej ich sušíme pri teplote 75 až 80 stupňov približne 40 minút.
  6. Koláče necháme vychladnúť, do stredu dáme trochu džemu a máme hotovo.

Aby sa vám koláče jednoduchšie pripravovali a nezašpinili sa, džem môžete vložiť do cukrárskeho vrecka, vďaka ktorému je práca s ním čistejšia a rýchlejšia. Hotové vianočné pečivo môžete hneď podávať. Pred servírovaním nie je potrebná žiadna ďalšia úprava.

Video recept:

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár