NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočné pečivo Nepečené pečivo Rýchle hrnčekové zápalky obliate čokoládou. Koláčiky, ktoré stíhate urobiť aj na Štedrý deň.
Rýchle hrnčekové zápalky obliate čokoládou. Koláčiky, ktoré stíhate urobiť aj na Štedrý deň.
Recept Rýchle hrnčekové zápalky obliate čokoládou. Koláčiky, ktoré stíhate urobiť aj na Štedrý deň.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Marcela Sácká

Nepečené zápalky sú hravým, originálnym a chutným vianočným pečivom, ktoré je hotové do niekoľkých minút. Pokojne ho tak môžete urobiť aj zopár dní pred Vianocami alebo rovno na Štedrý deň. Tým, že zápalky majú originálny dizajn, sa budú skvelo vynímať na slávnostnom stole. Plus, určite nimi zaujmete všetkých hostí. Autor: Marcela Sácká

Naďa Černá Naďa Černá    ·   7.12.2024

Rýchle hrnčekové zápalky obliate čokoládou. Koláčiky, ktoré stíhate urobiť aj na Štedrý deň.

Nepečené zápalky sú hravým, originálnym a chutným vianočným pečivom, ktoré je hotové do niekoľkých minút. Pokojne ho tak môžete urobiť aj zopár dní pred Vianocami alebo rovno na Štedrý deň. Tým, že zápalky majú originálny dizajn, sa budú skvelo vynímať na slávnostnom stole. Plus, určite nimi zaujmete všetkých hostí. Autor: Marcela Sácká

35 min
Čas prípravy
Suroviny

Cesto:

1 hrnček
kokos
1 hrnček
práškový cukor
1 hrnček
polotučné sušené mlieko
2 ks
bielok

Poleva:

podľa potreby
čokoláda
Postup receptu
Vytlačiť
35 min
Čas prípravy

Nepečené vianočné koláčiky mám veľmi rada. Ich príprava je rýchla a jednoduchá. Nehovoriac o tom, že recept si spravidla vyžaduje len zopár ingrediencií, ktoré určite nájdete doma aj vy.

Medzi populárne nepečené koláčiky, ktoré robím každé Vianoce, patria aj tieto zápalky. Niekto ich môže poznať aj pod názvom cigarety. Charakteristické sú tým, že sú užšie a na koncoch ich dekoruje čokoláda. Ak by ste boli jej milovníkmi, koláčiky ňou môžete ozdobiť aj do polovice.

  1. V mise zmiešame kokos, práškový cukor a sušené mlieko. Následne pridáme bielky a vypracujeme cesto.
  2. Jednotlivé ingrediencie dôkladne premiešame, aby sa spojili a vzniklo nám pevné cesto, s ktorým sa bude dobre pracovať.
  3. Z cesta si odtŕhame menšie kúsky, ktoré formujeme do tvaru paličky a odložíme na kuchynskú linku alebo plech.
  4. Pri formovaní zápaliek dávame pozor na to, aby neboli príliš tenké. Mohli by sa totižto pri namáčaní do čokolády alebo počas konzumácie lámať.
  5. Zápalky necháme cez noc vyschnúť a nakoniec ich namočíme v čokoláde. Ja používam klasickú čokoládu na varenie, no zvoliť môžete akúkoľvek podľa chuti. Vyhla by som sa len bielej, ktorá by sa na bledom ceste stratila.

Kokos môžeme v recepte nahradiť aj mletými vlašskými orechmi. Cesto na zápalky nepripravujeme príliš skoro. Ideálne tesne pred Štedrým dňom, vďaka čomu sú koláčiky čerstvé a veľmi dobre chutia. Po dokončení ich umiestnime do uzatvárateľnej nádoby a dáme na chladné a tmavé miesto.

Počet zápaliek, ktoré z cesta vzniknú, sa odvíja od toho, aké dlhé a hrubé ich robíte. Mne vzniklo také množstvo, ktoré môžete vidieť na fotke. Doma ich máme veľmi radi a hneď po príprave sa skoro všetky zjedli. Tesne pred Štedrým dňom preto budem robiť ďalšiu dávku týchto koláčikov.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár