NajRecept.sk Cestá Kysnuté cesto Rýchle a nadýchané makové rožky z kysnutého cesta, ktoré nesmú chýbať na žiadnom vianočnom stole.
Rýchle a nadýchané makové rožky z kysnutého cesta, ktoré nesmú chýbať na žiadnom vianočnom stole.
Recept Rýchle a nadýchané makové rožky z kysnutého cesta, ktoré nesmú chýbať na žiadnom vianočnom stole.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Kysnuté makové rožky skvelo chutia a vedia dobre zasýtiť. Skvelou voľbou sú tak nielen vtedy, keď máte chuť na sladké, ale aj na raňajky či desiatu. Ich príprava je jednoduchá a cesto univerzálne, takže ho okrem maku môžete naplniť aj čímkoľvek iným.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   15.12.2024

Rýchle a nadýchané makové rožky z kysnutého cesta, ktoré nesmú chýbať na žiadnom vianočnom stole.

Kysnuté makové rožky skvelo chutia a vedia dobre zasýtiť. Skvelou voľbou sú tak nielen vtedy, keď máte chuť na sladké, ale aj na raňajky či desiatu. Ich príprava je jednoduchá a cesto univerzálne, takže ho okrem maku môžete naplniť aj čímkoľvek iným.

30 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

500 g
hladká múka
2 ks
vajce
2 dcl
mlieko
1 kocka
droždie
1 lyžica
cukor
100 g
maslo

Náplň:

podľa potreby
mletý mak
podľa potreby
kryštálový cukor
podľa potreby
vanilkový cukor
podľa potreby
mlieko

Na dokončenie:

podľa potreby
žĺtok (na potretie)
podľa potreby
práškový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
30 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia

Kysnuté koláče môžete pripraviť kedykoľvek počas roka. Makové rožky však chutia ešte lepšie na sviatky. Skvelá chuť a príjemná vôňa maku sú pre mnohých symbolom najkrajších dní roka. Ak si ich chcete upiecť aj vy, inšpirujte sa týmto receptom.

  1. Do vlažného mlieka dáme cukor, rozdrobíme droždie a počkáme, kým nám vznikne kvások.
  2. Všetky zostávajúce suroviny dáme do misy, pridáme kvások a ručne spracujeme pevné nelepivé cesto. To zakryjeme a necháme ho aspoň hodinu kysnúť.
  3. Cesto rozdelíme na dve časti. Každú vyvaľkáme do kruhu a začneme krájať trojuholníky. Tie by nemali byť príliš úzke, aby sa dali dobre naplniť a stočiť.
  4. Každý trojuholník natrieme makovou plnkou a zatočíme. Pripravené rožky dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme žĺtkom a pečieme pri teplote 170 stupňov približne 20 minút. Po upečení posypeme cukrom a podávame.
  5. Maková náplň: Mlieko nalejeme do hrnca, pridáme kryštálový a vanilkový cukor a chvíľu povaríme. Následne prisypeme mak, dôkladne premiešame a stiahneme z ohňa. Pred použitím počkáme, kým zmes vychladne.

Pri príprave makovej plnky dávajte pozor na množstvo tekutiny. Mlieko prilievajte postupne, aby zmes nebola príliš riedka. V prípade, že sa tak stalo, pridajte do nej trochu namletých detských piškót. Tie ju zahustia bez toho, aby zmenili výslednú chuť zmesi.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár