NajRecept.sk Dezerty Rolády Slané rolády Rýchla špenátová roláda s bohatou krémovou plnkou a šunkou.
Rýchla špenátová roláda s bohatou krémovou plnkou a šunkou.
Recept Rýchla špenátová roláda s bohatou krémovou plnkou a šunkou.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Špenátová roláda je u nás doma klasikou, ktorú robím vždy, keď potrebujem nejaké občerstvenie na oslavu alebo posedenie s blízkymi. Skvelo chutí a na tanieri veľmi dobre vyzerá. Jej príprava je rýchla a jednoduchá. Stihnete ju spraviť aj tesne pred príchodom návštevy.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   8.3.2025

Rýchla špenátová roláda s bohatou krémovou plnkou a šunkou.

Špenátová roláda je u nás doma klasikou, ktorú robím vždy, keď potrebujem nejaké občerstvenie na oslavu alebo posedenie s blízkymi. Skvelo chutí a na tanieri veľmi dobre vyzerá. Jej príprava je rýchla a jednoduchá. Stihnete ju spraviť aj tesne pred príchodom návštevy.

25 min
Čas prípravy
15 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

250 g
špenát
3 ks
vajcia
1/2 lyžičky
soľ
70 g
hladká múka
1/2 lyžičky
prášok do pečiva

Plnka:

70 g
maslo
200 g
krémový syr
60 g
kyslá smotana
podľa chuti
citrónová šťava
2 štipky
soľ
150 g
šunka
Postup receptu
Vytlačiť
25 min
Čas prípravy
15 min
Čas varenia

Ak nemáte doma špenát, môžete ho v rolke nahradiť mangoldom. Ten má veľmi podobnú chuť, takže výsledok by nemal byť príliš rozdielny. Dôležité je však oba dôkladne oblanšírovať, aby zmäkli a dobre sa s nimi pracovalo.

  1. Špenát alebo mangold oblanšírujeme a necháme vychladnúť. Potom ho dáme do misky, pridáme žĺtky, soľ a všetko rozmixujeme ponorným mixérom.
  2. Do misy prisypeme múku zmiešanú s práškom do pečiva a dôkladne premiešame.
  3. V druhej miske vyšľaháme bielky do tuhej peny a pridáme ich k špenátu. Hotovú zmes nanesieme do plechu s rozmermi 35 x 27 cm a dáme piecť na 13 až 15 minút pri teplote 170 °C.
  4. Cesto ešte za horúca vyklopíme z plechu buď na utierku, alebo papier na pečenie a zatočíme do rolády.
  5. Plnka: Na plnku vyšľaháme zmäknuté maslo s krémovým syrom. Potom pridáme kyslú smotanu, citrónovú šťavu, soľ a znova prešľaháme.
  6. Plnku nanesieme na cesto, položíme na ňu plátky šunky a zatočíme.
  7. Takto pripravenú roládu zabalíme do papiera na pečenie alebo fólie a dáme na minimálne dve hodiny do chladničky.

Hotovú roládu nakrájajte ostrým nožom a môžete podávať. Ak by ste chceli plnku niečím oživiť, pridajte do nej aj tvrdý syr či dokonca zeleninu. Hľadáte ešte nejaký recept na rýchlu slanú roládu? Vyskúšajte tento, do ktorého ide aj cuketa.

Video recept:

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár