NajRecept.sk Dezerty Koláče Rodinný recept na višňové dunajské vlny.
Rodinný recept na višňové dunajské vlny.
Rodinný recept na višňové dunajské vlny.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Karambola

Dunajské vlny pozostávajú z dvojitého maslového cesta – jedného svetlého a druhého zafarbeného kakaom. Do toho sa pridávajú ešte nakladané višne, ktoré sú šťavnaté a dokonalo osviežia cesto, pričom všetko zakončuje vanilkový krém zaliaty čokoládovou polevou. Mamka tento dezert pripravovala s marhuľami, ja som za spojenie čerešní a višní, ale samozrejme, zlá nie je ani iná ovocná kombinácia. Autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   9.2.2025

Rodinný recept na višňové dunajské vlny.

Dunajské vlny pozostávajú z dvojitého maslového cesta – jedného svetlého a druhého zafarbeného kakaom. Do toho sa pridávajú ešte nakladané višne, ktoré sú šťavnaté a dokonalo osviežia cesto, pričom všetko zakončuje vanilkový krém zaliaty čokoládovou polevou. Mamka tento dezert pripravovala s marhuľami, ja som za spojenie čerešní a višní, ale samozrejme, zlá nie je ani iná ovocná kombinácia. Autor: Karambola

35 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

250 g
maslo
180 g
práškový cukor
4 ks
vajce
štipka
soľ
300 g
polohrubá múka
1 bal.
prášok do pečiva
2 lyžice
kakao

Ďalej:

podľa chuti
vykôstkované višne

Krém:

400 ml
mlieko
1 bal.
vanilkový puding
250 g
maslo
150 g
kryštálový cukor

Vrch:

100 g
čokoláda
100 ml
smotana na šľahanie
Postup receptu
Vytlačiť
35 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia

Dunajské vlny sú tradičným zákuskom, ktorý poznajú mnohí z nás. Zvyčajne sa pripravuje s marhuľami, no ja som ho ozvláštnila o višne, ktoré mu dali úplne nový rozmer. Táto verzia mala veľký úspech, preto ju budem piecť určite znova.

  1. Maslo vyšľaháme s práškovým cukrom do tuhej peny. Potom postupne zašľaháme jeden žĺtok po druhom a za každým pridaným dôkladne vymiešame mixérom. Pridáme múku, kakao a prášok do pečiva a na záver aj vyšľahaný sneh z bielkov, do ktorého sme pridali štipku soli. 
  2. Pripravené cesto rozdelíme na väčšiu a menšiu časť. Do menšej časti pridáme kakao a premiešame. Väčšiu časť nechávame svetlú, nanesieme ju na plech s papierom na pečenie. Na svetlé cesto ide kakaové a na kakaové cesto poukladáme vykôstkované višne, ktoré sme zliali.
  3. Takto pripravené cesto s ovocím dáme piecť. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 200 °C asi 20 minút – sledujeme. 
  4. Upečené cesto necháme vychladnúť. 
  5. V mlieku rozmiešame pudingový prášok a pridáme cukor. Uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme do peny a pridáme aj studený puding. Vyšľaháme nadýchaný hladký krém, ktorý nanesieme na cesto s ovocím a pekne uhladíme. 
  6. Navrch už len navrstvíme čokoládovú polevu – smotanu poriadne ohrejeme, tesne pred bodom varu odstavíme a zalejeme ňou nalámanú čokoládu. Miešaním čokoládu rozpustíme.

Dunajské vlny nechajte stuhnúť a potom nakrájajte na menšie štvorce alebo obdĺžniky a servírujte. Tým, že sa navrchu dezertu nachádza čokoládová poleva, nie je potrebné žiadne dodatočné dekorovanie. 

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár