NajRecept.sk Zavaraniny Džemy a marmelády Ríbezľová Ríbezľový džem ako od babičky
Ríbezľový džem ako od babičky
Recept Ríbezľový džem ako od babičky
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Máte doma veľa ríbezlí a neviete, čo s nimi? Vyskúšajte si pripraviť tento dokonalý ríbezľový džem ako od babičky. Obsahuje veľké šťavnaté kúsky ovocia, ktoré sa pri jedení rozplývajú v ústach.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   10.6.2025

Ríbezľový džem ako od babičky

Máte doma veľa ríbezlí a neviete, čo s nimi? Vyskúšajte si pripraviť tento dokonalý ríbezľový džem ako od babičky. Obsahuje veľké šťavnaté kúsky ovocia, ktoré sa pri jedení rozplývajú v ústach.

15 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny
1 kg
čierne ríbezle
700 g
kryštálový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
15 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia

Príprava džemu z čiernych ríbezlí je jednoduchá. Varenie síce zaberie nejaký čas, no popritom môžete robiť hocičo iné – napríklad pripravovať tieto chutné kysnuté koláčiky s tvarohom a ríbezľami. Recept na džem mám od svojej starej mamy, ktorej sa vždy podaril. A môžem povedať, že úspech som mala aj ja.

  1. Ríbezle zbavíme stopiek, dôkladne ich očistíme a dáme do hrnca.
  2. Do hrnca prisypeme cukor. Ak by ste mali radšej sladké džemy, množstvo cukru navýšte.
  3. Zmes ovocia a cukru necháme chvíľku len tak stáť. Potom ju dáme na sporák a začneme zahrievať. Džem varíme pri nižších teplotách.
  4. Keď sa navrchu začne vytvárať pena, postupne ju zberáme. Keď džem dosiahne bod varu, povaríme ho 5 až 10 minút a následne ho začneme plniť do pohárov.
  5. Poháre poriadne zatvoríme, otočíme hore dnom a zabalíme do utierky alebo deky. Tu ich necháme úplne vychladnúť a potom ich odložíme na chladné a tmavé miesto.

Ak by ste nemali radi džemy s väčšími kúskami ovocia, zmes môžete rozmixovať ponorným mixérom. Vznikne vám tak príjemná hladká konzistencia, ktorá sa ľahko natiera na vianočku, pečivo aj čerstvý chlieb.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár