NajRecept.sk Dezerty Koláče Retro recept na zamatovú roládu s lahodnou čokoládovou polevou.
Retro recept na zamatovú roládu s lahodnou čokoládovou polevou.
Retro recept na zamatovú roládu s lahodnou čokoládovou polevou.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Karambola

Náš tradičný recept na retro zamatovú roládu je rodinným klenotom. Robievala ho moja babička, moja mamička a tentokrát som sa odhodlala vyskúšať pripraviť túto sladkú dobrotu aj ja. Zopár kúskov som odniesla na ochutnávku aj susede a tá sa nevedela vynadívať, ako krásne sa mi podarila. Chuťovo bola tiež fantastická. Odporúčam vyskúšať. Autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   12.2.2025

Retro recept na zamatovú roládu s lahodnou čokoládovou polevou.

Náš tradičný recept na retro zamatovú roládu je rodinným klenotom. Robievala ho moja babička, moja mamička a tentokrát som sa odhodlala vyskúšať pripraviť túto sladkú dobrotu aj ja. Zopár kúskov som odniesla na ochutnávku aj susede a tá sa nevedela vynadívať, ako krásne sa mi podarila. Chuťovo bola tiež fantastická. Odporúčam vyskúšať. Autor: Karambola

35 min
Čas prípravy
10 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

6 ks
vajce
1ks
bielok
5 lyžíc
kryštálový cukor
1 lyžica
polohrubá múka
2 a 1/2 lyžice
kakao
1/2 bal.
prášok do pečiva

Krém:

200 ml
mlieko
1 ks
žĺtok
3 lyžice
polohrubá múka
250 g
maslo
2 bal.
vanilkový cukor
4 lyžice
práškový cukor
2 lyžice
kakao

Vrch:

podľa chuti
čokoládová poleva
Postup receptu
Vytlačiť
35 min
Čas prípravy
10 min
Čas varenia

Zamatová roláda nie je len výborná, ale taktiež sa veľmi jednoducho pečie. Toho, že by počas stáčania popraskala, sa báť nemusíte. Cesto je tvarovateľné a netreba ho po dopečení ani len stáčať do navlhčenej utierky.

  1. Najskôr začneme prípravou krému. V mlieku rozmiešame žĺtok a polohrubú múku a uvaríme hustú kašu, ktorú necháme vychladnúť. 
  2. Kým kaša chladne, začneme prípravou cesta. Bielky (7 kusov – jeden bielok nám zvýšil z prípravy krému) vyšľaháme spolu s kryštálovým cukrom do tuhej peny. Následne pridáme žĺtky a ešte prešľaháme. Prisypeme múku, kakao a prášok do pečiva a vymiešame hladké cesto, ktoré nanesieme na klasický veľký plech s papierom na pečenie. 
  3. Pečieme pri teplote 180 stupňov po dobu 10 minút. Po upečení cesto vyberieme, prevrátime hore nohami a stiahneme papier na pečenie. Necháme vychladnúť. 
  4. Hustú kašu, ktorú sme si ako prvú pripravili na krém, vmiešame do vyšľahaného masla. Takto pripravené maslo rozdelíme na polovicu. Do jednej prišlaháme vanilkové cukre a do druhej práškový cukor s kakaom. 
  5. Na cesto najskôr nanesieme a rozotrieme svetlý krém, na svetlý krém rozotrieme kakaový krém a roládu zrolujeme. Poriadne utiahneme a necháme v chlade postáť asi 1 hodinu. 
  6. Povrch ozdobíme čokoládovou polevou a necháme zatuhnúť. Ak nechcete, aby sa poleva pri krájaní lámala, vyskúšajte tento recept. Roládu krájame ostrým nožom, ktorý sme namáčali do horúcej vody. 

Zamatová roláda je klasický zákusok, s ktorým nikdy nič nepokazíte. Ak by ste si však chceli celý proces prípravy zjednodušiť, môžete si ju upiecť podľa tohto receptu priamo do plechu.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár