NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočné pečivo Recept na vianočné koláčiky, z ktorých sa nepriberá – kolieska s makom a brusnicami.
Recept na vianočné koláčiky, z ktorých sa nepriberá – kolieska s makom a brusnicami.
Recept na vianočné koláčiky, z ktorých sa nepriberá – kolieska s makom a brusnicami.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Mineralka

Skvelá voľba pre zdravú pochúťku počas vianočného obdobia. V recepte som uprednostnila celozrnnú múku pred bežnou bielou, pretože je zdravšia. Na ozdobu môžete použiť orechy, mandle alebo kokos. Ja som zvolila brusnice.

Mineralka Mineralka    ·   17.10.2024

Recept na vianočné koláčiky, z ktorých sa nepriberá – kolieska s makom a brusnicami.

Skvelá voľba pre zdravú pochúťku počas vianočného obdobia. V recepte som uprednostnila celozrnnú múku pred bežnou bielou, pretože je zdravšia. Na ozdobu môžete použiť orechy, mandle alebo kokos. Ja som zvolila brusnice.

45 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny
200 g
celozrnná múka
80 g
mletý mak
130 g
maslo
2 ks
vajce
4 PL
med
podľa potreby
brusnice
podľa chuti
med
Postup receptu
Vytlačiť
45 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia

Sladké a dobré vianočné pečivo môže byť aj zdravé. Stačí len, aby ste niektoré zo surovín nahradili zdravšími alternatívami. Napríklad namiesto farebnej posýpky alebo čokoládovej polevy môžete použiť sušené ovocie.

  1. Do misy dáme múku, mak, maslo izbovej teploty, vajce a med. Všetky ingrediencie ručne zmiešame a vypracujeme z nich hladké cesto, ktoré následne uložíme aspoň na hodinu do chladničky.
  2. Z odpočinutého cesta vytvoríme malé guľôčky, ktoré rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Do každej guľôčky spravíme jamku.
  3. Brusnice na minimálne 30 minút namočíme do vody. Potom ich scedíme a osladíme medom.
  4. Do jamky, ktorú sme urobili v guľôčkach, umiestnime niekoľko brusníc a koláčiky začneme piecť.
  5. Pečieme v rúre predhriatej na 180 °C približne 15 až 20 minút, pričom koláčiky starostlivo sledujeme.

Brusnice môžete v recepte nahradiť aj iným sušeným ovocím, napríklad hrozienkami alebo marhuľami. Nezabudnite ich však vždy aspoň na pol hodinu namočiť do vody, sirupu alebo ovocnej šťavy, aby zmäkli.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár