NajRecept.sk Dezerty Koláče Moravské koláče Recept na tradičné poctivé moravské koláče. Môj prvý pokus a výsledok prekvapil, vyskúšajte aj vy.
Recept na tradičné poctivé moravské koláče. Môj prvý pokus a výsledok prekvapil, vyskúšajte aj vy.
Recept na tradičné poctivé moravské koláče. Môj prvý pokus a výsledok prekvapil, vyskúšajte aj vy.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Zuzana Karvaiova

Pripravte si s nami tradičné moravské koláče plnené makom a tvarohom. Sú mäkké, šťavnaté a majú bohatú plnku. Jednoducho klasika, ktorá nikdy nesklame. Moravské koláče sú obľúbenou súčasťou sviatočných stolov na Morave. Ich pôvod siaha do dávnych čias, keď boli pripravované na svadby a veľké oslavy. Dnes si ich môžete vychutnať kedykoľvek a priniesť si kúsok tradičnej chuti domov. Autor: Zuzana Karvaiova

NajLucka NajLucka    ·   22.5.2024

Recept na tradičné poctivé moravské koláče. Môj prvý pokus a výsledok prekvapil, vyskúšajte aj vy.

Pripravte si s nami tradičné moravské koláče plnené makom a tvarohom. Sú mäkké, šťavnaté a majú bohatú plnku. Jednoducho klasika, ktorá nikdy nesklame. Moravské koláče sú obľúbenou súčasťou sviatočných stolov na Morave. Ich pôvod siaha do dávnych čias, keď boli pripravované na svadby a veľké oslavy. Dnes si ich môžete vychutnať kedykoľvek a priniesť si kúsok tradičnej chuti domov. Autor: Zuzana Karvaiova

25 min
Čas prípravy
22 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

500 g
hladká muka
70 g
maslo
70 g
kryštálový cukor
1 ks
vajce
250 ml
mlieko
1/2 ks
droždie
štipka
soľ
250 g
mletý mak
100 ml
mlieko
podľa chuti
cukor
250 g
jemný tvaroh
1 ks
vanilkový cukor
podľa potreby
jahodový lekvár

Na posýpku:

150 g
hrubá múka
2 lyžice
práškový cukor
50 g
maslo
na potretie
vajce
Postup receptu
Vytlačiť
25 min
Čas prípravy
22 min
Čas varenia
  1. Pripravíme si kvások z mlieka, droždia a trochy cukru.
  2. Vybehnutý kvások zmiešame so zvyšnými surovinami a vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme vykysnúť.
  3. Medzitým zalejeme mak horúcim mliekom a pridáme cukor podľa chuti.
  4. Tvaroh zmiešame s vanilkovým cukrom.
  5. Z vykysnutého cesta si formujeme koláče, každý naplníme makovou alebo tvarohovou plnkou, dáme naň trochu jahodového džemu a posypeme posýpkou.
  6. Pečieme na 180 stupňov asi 20-22 minút, to už podľa rúry.
  7. Z tohto množstva vyjde 12 väčších kusov.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár

Objavte nové recepty