NajRecept.sk Dezerty Štrúdle a záviny Recept na domáci orechový a kakaový závin, ktorý nepopraská.
Recept na domáci orechový a kakaový závin, ktorý nepopraská.
Recept na domáci orechový a kakaový závin, ktorý nepopraská.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Domáci orechový a kakaový závin patria medzi klasiky. Voňajú po detstve, nedeľnom obede aj po sviatkoch, keď sa celým domom nesie vôňa čerstvo upečeného cesta. Hoci vyzerajú ako zákusok z cukrárne, zvládnete ich pripraviť aj doma – stačí trocha času, trpezlivosti a chuť na poctivý domáci koláč.

Petra Bittnerová    ·   1.11.2025

Recept na domáci orechový a kakaový závin, ktorý nepopraská.

Domáci orechový a kakaový závin patria medzi klasiky. Voňajú po detstve, nedeľnom obede aj po sviatkoch, keď sa celým domom nesie vôňa čerstvo upečeného cesta. Hoci vyzerajú ako zákusok z cukrárne, zvládnete ich pripraviť aj doma – stačí trocha času, trpezlivosti a chuť na poctivý domáci koláč.

20 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

600 g
polohrubá múka
100 ml
olej
1/2 lyžičky
soľ
350 ml
mlieko
3 lyžice
kryštálový cukor
1 kocka
droždie

Orechová plnka:

300 g
mleté orechy
300 g
práškový cukor
150 ml
horúce mlieko

Kakaová plnka:

8 lyžíc
kakao
300 g
kryštálový cukor
150 g
roztopené maslo
Postup receptu
Vytlačiť
20 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia

Či už sa rozhodnete pre orechovú alebo kakaovú plnku, výsledok bude vždy jemný, nadýchaný a dokonale vláčny. Cesto je univerzálne, krásne sa s ním pracuje a po upečení má zlatistú kôrku, ktorá sa doslova rozplýva v ústach.

  1. Z ingrediencií na cesto vypracujeme pevné cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť.
  2. Cesto rozdelíme na dve časti. Každú vyvaľkáme a naplníme plnkou podľa svojej chuti.
  3. Orechová plnka: Orechy zmiešame s práškovým cukrom a následne zalejeme horúcim mliekom.
  4. Kakaová plnka: Kakao zmiešame s kryštálovým cukrom a roztopeným maslom. Obe plnky vyjdú na 2 záviny.
  5. Naplnené záviny pečieme približne 20 minút pri teplote 180 °C.

Závin je skvelý ešte teplý, ale chutí výborne aj na druhý deň – napríklad ku káve alebo čaju ako sladká bodka dňa. Chcete si pripraviť ešte niečo z kysnutého cesta? Vyskúšajte napríklad tento koláč s čerstvými slivkami a mrveničkou

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár

Objavte nové recepty