NajRecept.sk Sladké jedlá Buchty Dukátové buchtičky Recept na domáce dukátové buchtičky s lahodným vanilkovým krémom, ako od babičky..
Recept na domáce dukátové buchtičky s lahodným vanilkovým krémom, ako od babičky..
Recept na domáce dukátové buchtičky s lahodným vanilkovým krémom, ako od babičky..
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Jana Podoláková Burkartová

Jemné a nadýchané dukátové buchtičky sú dokonalým spojením tradície a lahodnosti, ktoré vám pripomenú babičkinu kuchyňu. Ich zlatistá kôrka a sladká vanilková omáčka vytvárajú chuť, ktorá poteší všetky vaše zmysly. Pripravte si ich s nami a zažite neopakovateľný gurmánsky zážitok. Autor: Jana Podoláková Burkartová

NajLucka NajLucka    ·   4.6.2024

Recept na domáce dukátové buchtičky s lahodným vanilkovým krémom, ako od babičky..

Jemné a nadýchané dukátové buchtičky sú dokonalým spojením tradície a lahodnosti, ktoré vám pripomenú babičkinu kuchyňu. Ich zlatistá kôrka a sladká vanilková omáčka vytvárajú chuť, ktorá poteší všetky vaše zmysly. Pripravte si ich s nami a zažite neopakovateľný gurmánsky zážitok. Autor: Jana Podoláková Burkartová

25 min
Čas prípravy
25 min
Čas varenia
Suroviny
250 g
hladká múka
1/2 ks
droždie
štipka
soľ
4 lyžice
kryštálový cukor
150 ml
mlieko
1 ks
žĺtok
1 ks
citrónová kôra
50 g
mäkké maslo

Krém:

600 ml
mlieko
100 ml
smotana
1 ks
vanilkový puding
podľa chuti
cukor
pár kvapiek
vanilka
1 lyžica
rum
Postup receptu
Vytlačiť
25 min
Čas prípravy
25 min
Čas varenia

Dukátové buchtičky sú malé, krehké buchtičky z kysnutého cesta, ktoré sú typické pre českú a slovenskú kuchyňu. Podávajú sa poliate bohatou a voňavou vanilkovou omáčkou, ktorá dokonale dopĺňa ich jemnú chuť. Tento dezert je obľúbený najmä u detí, ale aj dospelí si radi pochutia na tejto sladkej lahôdke. Príprava dukátových buchtičiek je síce trochu náročnejšia, ale výsledok stojí za to. Výborné sú ako sladká bodka po nedeľnom obede alebo ako výnimočný dezert pri špeciálnych príležitostiach.

  1. Z mlieka, cukru a droždia (použijeme necelú polovičku) si pripravíme kvások, ktorý následne zmiešame s ostatnými surovinami a vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť.
  2. Po vykysnutí formujeme rovnaké malé guľky, každú potrieme maslom, aby sa nezlepili a ukladáme vedľa seba na plech.
  3. Upečieme na 180 stupňoch za asi 25 minút dozlata.
  4. Medzitým si pripravíme krém z mlieka, pudingu, cukru a smotany a až po uvarení krému pridáme pár kvapiek vanilky a lyžicu rumu.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár