NajRecept.sk Dezerty Najlepšie dezerty Punčové rezy Punčové rezy podľa Janky
Punčové rezy podľa Janky
Recept Punčové rezy podľa Janky
Foto: Janaha

Toto je jeden z najobľúbenejších zákuskov v našej rodine. Bez "punčáku" sa nezaobíde žiadna rodinná oslava. Aj keď recept vyzerá na prvý pohľad zložito, nie je to tak. Je to úplne jednoduchý piškótový zákusok, ktorý zvládnu upiecť aj začiatočníci...

Janaha    ·   1.10.2020

Punčové rezy podľa Janky

Toto je jeden z najobľúbenejších zákuskov v našej rodine. Bez "punčáku" sa nezaobíde žiadna rodinná oslava. Aj keď recept vyzerá na prvý pohľad zložito, nie je to tak. Je to úplne jednoduchý piškótový zákusok, ktorý zvládnu upiecť aj začiatočníci...

45 min
Čas prípravy
60 min
Čas varenia
Suroviny

Budeme potrebovať: (3 x cesto zo 4 vajec, ...)

4 ks
vajce
6 lyžíc
voda
200 g
práškový cukor
200 g
polohrubá múka
½ bal.
prášok do pečiva

Ďalej budeme potrebovať:

700 ml
redší džem

Punčový sirup:

500 ml
malinový (alebo iný červený) sirup
100 ml
voda
100 ml
rum
punčová aróma
z 1 citróna
šťava
podľa chuti
cukor

Poleva:

250 g
práškový cukor
1 lyžica
vriaca voda
1-2 lyžice
citrónová šťava
štipka
červené farbivo
Postup receptu
Vytlačiť
45 min
Čas prípravy
60 min
Čas varenia
  1. Žĺtky vyšľaháme s cukrom, postupne pridávam vodu po lyžiciach, zašľaháme múku s práškom do pečiva a nakoniec zľahka už len ručne tuhý sneh z bielkov. Pečiem na plechu vyloženom papierom na pečenie asi 15 - 20 min. na 180°. (Každá rúra pečie inak - riaďte sa svojou rúrou.) Takto si upečiem 3 piškótové korpusy.
  2. Spodný korpus natriem hrubšou vrstvou džemu. Stredný korpus rozkrájame na 5 - 6 cm pásy.
  3. Punčový sirup si nalejem na hlboký plech, jeden pás cesta krátko namočím do sirupu a položím na spodný korpus. Vedľa neho položím suchý nenamočený pás a vedľa znovu namočený v sirupe. Takto poskladám celý stredný plát. Zvyšným sirupom rovnomerne polejeme len namočené pásy. Tie suché sa napijú sirupu od tých namočených a malo by vzniknúť mramorovanie.
  4. Natriem zvyšným džemom a dám tretí piškótový korpus. Navrch položím prázdny plech, položím mlieko alebo múku, aby sa pláty spojili a nechám cez noc v chladničke. Druhý deň natriem polevu. Krájame ostrým nožom.
  5. Sirup:
    Do vriacej vody dám cukor, nechám krátko prevrieť, aby sa cukor rozpustil, odstavím a pridám sirup, rum, arómu, citrónovú šťavu a nechám trochu vychladnúť. Ochutnáme a dosladíme. Každý sirup je iný - preto neuvádzam množstvo cukru.
  6. Poleva:
    Preosiaty cukor vymiešame s vodou a citrónovou šťavou.

* TIP 1: Ak sa vám zdá skladanie stredného plátu zložité, tak ho nekrájajte a jednoducho ho celý rovnomerne polejte sirupom.

* TIP 2: Džem je najlepší redší bez veľkých kúskov ovocia.

* TIP 3: Sirup je najlepší malinový, ale môže byť aj jahodový, višňový alebo lesná zmes. Kupujem kvalitné sirupy, ktoré majú čo najmenej chemických prísad. Pomer vody, sirupu a rumu si môžete upraviť podľa chuti tak, aby bolo sirupu celkovo 700 ml. Pokiaľ budú zákusok jesť aj deti, môžete rum vynechať a do 700 ml doplniť vodu alebo sirup.

Zdroj: Recepty z mojej kuchyne

Komentáre k receptu
Kamil Buttko    ·   26.9.2023   ·   Odpovedať   ·  

Prosím, jaká je velikost plechu? Děkuji

Milos Peterka    ·   12.12.2022   ·   Odpovedať   ·  

Dobry den, poprosim o informaciu o velkosti plechu na pecenie jednotlivych korpusov Dakujem

Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár