NajRecept.sk Dezerty Koláče Pruhované rožky s tvarohovou náplňou mäkké ako obláčik
Pruhované rožky s tvarohovou náplňou mäkké ako obláčik
Recept Pruhované rožky s tvarohovou náplňou mäkké ako obláčik
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Dokonalo nadýchané pruhované rožky, ktoré sú ako stvorené na raňajky, desiatu aj ako niečo sladké po obede. Náplň je jemná, šťavnatá a veľmi dobrá. V kombinácii s mäkkým cestom je neodolateľná. Ak by ste nechceli robiť pruhovaný vzor, môžete rožky len klasicky naplniť a zatočiť.

siky.silvia siky.silvia    ·   15.5.2025

Pruhované rožky s tvarohovou náplňou mäkké ako obláčik

Dokonalo nadýchané pruhované rožky, ktoré sú ako stvorené na raňajky, desiatu aj ako niečo sladké po obede. Náplň je jemná, šťavnatá a veľmi dobrá. V kombinácii s mäkkým cestom je neodolateľná. Ak by ste nechceli robiť pruhovaný vzor, môžete rožky len klasicky naplniť a zatočiť.

30 min
Čas prípravy
25 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

250 g
hladká múka
250 g
polohrubá múka
300 ml
teplé mlieko
70 g
bravčová masť
3 lyžice
kryštálový cukor
2 ks
žĺtok
1/2 kocky
droždie
štipka
soľ

Náplň:

500 g
tučný hrudkovitý tvaroh
2 ks
žĺtok
2 bal.
vanilkový cukor
2 lyžice
kryštálový cukor
1 lyžička
citrónová kôra

Na potretie:

1 ks
vajce
podľa potreby
olej
Postup receptu
Vytlačiť
30 min
Čas prípravy
25 min
Čas varenia

Kysnuté pruhované rožky si zamilujete hneď na prvé ochutnanie. Ja som ich plnila len tvarohom, no ak by ste chceli mierne zaexperimentovať, pokojne doň pridajte aj sušené hrozienka, brusnice či dokonca domáci džem. Perfektnou voľbou je napríklad tento z ríbezlí.

  1. Všetky ingrediencie na cesto spojíme a vypracujeme pevné cesto, ktoré necháme aspoň hodinu kysnúť. Ja som si pri spracúvaní cesta pomohla kuchynským robotom.
  2. Cesto rozdelíme na bochníčky s hmotnosťou okolo 50 g. Tie vyvaľkáme, z jednej strany narežeme, aby nám vznikol pruhovaný výzor, naplníme tvarohom a vyformujeme z nich rožky.
  3. Náplň: Tvaroh zmiešame so žĺtkom, vanilkovým a kryštálovým cukrom a citrónovou kôrou.
  4. Naplnené rožky necháme finálne podkysnúť na plechu, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Potom ich potrieme vajíčkom a vložíme do rúry.
  5. Pečieme pri teplote 180 °C približne 20 až 25 minút. Po upečení ich potrieme olejom.

Pruhované rožky pred podávaním nezabudnite posypať práškovým cukrom. Najlepšie chutia krátko po upečení, no keď ich uskladníte v pevnej nádobe s uzáverom, zostanú mäkké aj na druhý či tretí deň. Okrem tvarohu ich môžete pokojne plniť aj makom, orechmi či dokonca džemom. Recept na plnky, ktoré nevytečú, nájdete tu.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár