NajRecept.sk Cestá Kysnuté cesto Pravý slovenský podplamenník so smotanou a bryndzou. Z plechu zmizne skôr ako stihne vychladnúť.
Pravý slovenský podplamenník so smotanou a bryndzou. Z plechu zmizne skôr ako stihne vychladnúť.
Recept Pravý slovenský podplamenník so smotanou a bryndzou. Z plechu zmizne skôr ako stihne vychladnúť.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Mäkký, nadýchaný a tak dobrý. S týmto receptom si pripravíte pravý podplamenník priamo doma. To, čím ho ozdobíte, je čisto na vás. Ja zvyčajne volím kombináciu bryndze, kyslej smotany, jarnej cibuľky, slaniny a klobásy a môžem povedať, že nič lepšie som nejedla.

siky.silvia siky.silvia    ·   15.4.2025

Pravý slovenský podplamenník so smotanou a bryndzou. Z plechu zmizne skôr ako stihne vychladnúť.

Mäkký, nadýchaný a tak dobrý. S týmto receptom si pripravíte pravý podplamenník priamo doma. To, čím ho ozdobíte, je čisto na vás. Ja zvyčajne volím kombináciu bryndze, kyslej smotany, jarnej cibuľky, slaniny a klobásy a môžem povedať, že nič lepšie som nejedla.

50 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

400 g
chlebová hladká múka T650
600 g
hladká múka špeciál
320 – 350 ml
vlažné mlieko
1 lyžica
kryštálový cukor
1 lyžica
soľ
7 lyžíc
rozpustená bravčová masť
2 ks
vajce
1 kocka
droždie
4 ks
nastrúhané zemiaky uvarené v šupke

Obloha:

400 g
kyslá smotana
400 g
bryndza
200 g
slanina
4 ks
veľká červená cibuľa
3 ks
klobása
Postup receptu
Vytlačiť
50 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia

Podplamenník mnohí poznajú aj ako podpecník. U nás ho niekedy voláme slovenská pizza. Tento tradičný slaný koláč vie výborne zasýtiť, skvelo chutí a môžete si ho prispôsobiť presne podľa svojej chute. Je len na vás, čo dáte navrch.

  1. Droždie rozdrobíme do vlažného mlieka. Pridáme cukor a počkáme, kým nám vzíde kvások.
  2. Všetky ostatné suroviny dáme do misy (pri roztopenej bravčovej masti dávame pozor, aby nebola horúca), pridáme kvások a vypracujeme hladké cesto. To zakryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť aspoň hodinu na teplom mieste.
  3. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti. Z prvej vyformujeme 10 rovnakých bochníkov – moje mali 80 g. Bochníky umiestnime na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie, a necháme ich ešte podkysnúť.
  4. Druhú časť cesta roztiahneme rukami na plech, ktorý sme vymazali masťou. Potrieme smotanou zmiešanou s bryndzou, posypeme nadrobno nakrájanou slaninkou, cibuľou a klobásou. Odložíme bokom a taktiež necháme ešte pokysnúť.
  5. Vykysnuté bochníčky roztlačíme pomocou pohára, ktorý namáčame do oleja, aby sa nám na ne dávala ľahšie plnka.
  6. Navrch nanesieme bryndzu so smotanou, posypeme cibuľkou, slaninkou, klobásou a necháme znova podkysnúť.
  7. Pripravené podplamenníky vložíme do rúry a pečieme pri teplote 210 °C približne 20 minút.

Upečené podplamenníky môžete pred podávaním ešte posypať jarnou cibuľkou, pažítkou alebo čímkoľvek podľa chuti. Najlepšie sú krátko po upečení, no cesto je nadýchané a vláčne aj na druhý či tretí deň. Máte chuť na mierne odlišný podplamenník – so slaninou a cibuľou, no bez bryndze a smotany? Vyskúšajte tento recept.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár