NajRecept.sk Čásť dňa Obed, Hlavné jedlo Pravý arabský pita chlieb
Pravý arabský pita chlieb
Recept Pravý arabský pita chlieb
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Príprava pravého arabského pita chleba je rýchla a zvládne ju aj začiatočník. Na recept vám bude stačiť len šesť úplne bežných surovín, ktoré určite nájdete doma. Ak vás láka arabská kuchyňa alebo len chcete vyskúšať niečo nové, určite stavte na pita chlieb. Má univerzálne využitie a môžete ho použiť ako prílohu k desiatkam jedál.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   28.4.2025

Pravý arabský pita chlieb

Príprava pravého arabského pita chleba je rýchla a zvládne ju aj začiatočník. Na recept vám bude stačiť len šesť úplne bežných surovín, ktoré určite nájdete doma. Ak vás láka arabská kuchyňa alebo len chcete vyskúšať niečo nové, určite stavte na pita chlieb. Má univerzálne využitie a môžete ho použiť ako prílohu k desiatkam jedál.

20 min
Čas prípravy
10 min
Čas varenia
Suroviny
1 kg
hladká múka
500 ml
vlažná voda
10 g
sušené droždie
1 – 2 lyžičky
soľ
2 lyžice
olivový olej
1/2 lyžičky
kryštálový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
20 min
Čas prípravy
10 min
Čas varenia

Arabský pita chlieb je veľmi univerzálny. Podávať ho môžete k rôzne pripravenému mäsu, zelenine, šalátom, domácim nátierkam či dokonca k hummusu. Jeho príprava je rýchla a tým, že je trvanlivý, si ho môžete pokojne urobiť aj do zásoby.

  1. Vodu ohrejeme, pridáme do nej cukor, rozdrobíme droždie a počkáme, kým nám vznikne kvások.
  2. Všetky ostatné suroviny zmiešame, pridáme kvások a vypracujeme cesto. To vložíme do misky, ktorú sme vymazali olejom a dáme na teplé miesto kysnúť.
  3. Z vykysnutého cesta si postupne odoberáme menšie časti, ktoré vyformujeme do guľôčok. Tie poukladáme na tácku, prikryjeme čistou utierkou a necháme ešte 10 minút podkysnúť.
  4. Guľôčky pomocou valčeka vyvaľkáme do kruhu hrubého 0,5 cm a sprudka ich opečieme na panvici. Ak ich nechcete opekať, môžete ich poukladať na plech a vložiť do rúry. V prípade pečenia vyhrejte rúru na 220 °C, zapnite vrchný ohrev, plech dajte úplne navrch a pečte 2 minúty.

Hotový pita chlieb nechajte chvíľu vychladnúť. Medzitým mierne spľasne a môžete ho podávať s prílohou podľa chuti. Perfektné je napríklad grilované mäso.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár