NajRecept.sk Prílohy Ryža Rizoto Pravé talianske rizoto s bielou špargľou a krevetami
Pravé talianske rizoto s bielou špargľou a krevetami
Recept Pravé talianske rizoto s bielou špargľou a krevetami
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Ivana Reisingerová

Toto bol môj prvý pokus o pravé talianske rizoto s bielou špargľou a krevetami a môžem povedať, že sa mi skutočne podarilo. Najbližšie, keď ho budem robiť, ho spravím len o niečo krémovejšie. Vy však nemusíte – takto je skutočne dokonalo jemné a veľmi chutné. Autor: Ivana Reisingerová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   30.6.2025

Pravé talianske rizoto s bielou špargľou a krevetami

Toto bol môj prvý pokus o pravé talianske rizoto s bielou špargľou a krevetami a môžem povedať, že sa mi skutočne podarilo. Najbližšie, keď ho budem robiť, ho spravím len o niečo krémovejšie. Vy však nemusíte – takto je skutočne dokonalo jemné a veľmi chutné. Autor: Ivana Reisingerová

20 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia
Suroviny
2 lyžice
olivový olej
1 ks
cibuľa
200 g
ryža arborio
1 dcl
biele suché víno
podľa potreby
vývar
podľa potreby
biela špargľa
150 g
maslo
50 g
syr Grana Padano
podľa chuti
mleté biele korenie
podľa chuti
soľ
podľa potreby
krevety
podľa chuti
citrónová šťava
Postup receptu
Vytlačiť
20 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia

Krémové rizoto mám radšej ako to klasické zeleninové. Mnohokrát ho robím s hubami, no tentokrát som sa rozhodla, že ich zamením za špargľu a krevety. Výsledok bol perfektný a ja sa teším, keď sa k tomuto receptu znova vrátim.

  1. Špargľu očistíme a zbavíme tvrdých koncov. Tie môžeme pridať do vývaru, ktorým budeme zalievať rizoto.
  2. Na olivovom oleji opražíme cibuľu. Keď mierne zhnedne, pridáme ryžu a chvíľu smažíme. Následne pridáme suché biele víno a krátko povaríme.
  3. Do ryže postupne pridávame vývar, ktorý vždy necháme odpariť. Ryža by mala byť al dente, no u nás ju máme radšej mäkšiu, preto som ju varila dlhšie.
  4. Po pridaní všetkého vývaru dáme do rizota špargľu a na záver primiešame studené maslo a nastrúhaný syr Grana Padano. Ak ho nemáte, môžete ho nahradiť iným tvrdým syrom.
  5. Rizoto okoreníme a osolíme. Na množstvo soli si však dávame pozor – vývar aj syr sú samé o sebe dostatočne slané.
  6. Krevety osmažíme na olivovom oleji, mierne ich osolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou a servírujeme s rizotom.

Rizoto môžete pred podávaním posypať čerstvou vňaťou. Láka vás skôr tradičné zeleninové rizoto s bravčovým mäsom? Pripravte si ho podľa tohto overeného receptu.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár