NajRecept.sk Cestoviny Lasagne Pravé talianske lasagne s mletým mäsom a bešamelom.
Pravé talianske lasagne s mletým mäsom a bešamelom.
Recept Pravé talianske lasagne s mletým mäsom a bešamelom.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Lasagne sú dokonalou voľbou na obed aj večeru. Ich príprava je o niečo zdĺhavejšia v porovnaní s klasickými špagetami, no rozhodne stoja za to. Ja ich robím podľa tohto tradičného a základného receptu, ktorý si môžete kedykoľvek vylepšiť o rôzne dodatočné suroviny.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   5.3.2025

Pravé talianske lasagne s mletým mäsom a bešamelom.

Lasagne sú dokonalou voľbou na obed aj večeru. Ich príprava je o niečo zdĺhavejšia v porovnaní s klasickými špagetami, no rozhodne stoja za to. Ja ich robím podľa tohto tradičného a základného receptu, ktorý si môžete kedykoľvek vylepšiť o rôzne dodatočné suroviny.

40 min
Čas prípravy
45 min
Čas varenia
Suroviny

Mäso:

3 lyžice
olivový olej
250 g
cibuľa
100 g
mrkva
100 g
zeler
750 g
mleté hovädzie mäso
100 ml
červené víno
50 g
paradajkový pretlak
700 ml
pasírované paradajky
200 ml
voda
100 ml
mlieko
3/4 lyžičky
čierne mleté korenie
2 lyžičky
soľ
3 ks
bobkový list
1 vetvička
rozmarín

Bešamel:

70 g
maslo
70 g
hladká múka
700 ml
mlieko
1/2 lyžičky
soľ
1/2 lyžičky
mleté čierne korenie
1/4 lyžičky
muškátový oriešok

Ďalej:

podľa potreby
lasagne
podľa chuti
sušené oregano
podľa potreby
tvrdý syr
Postup receptu
Vytlačiť
40 min
Čas prípravy
45 min
Čas varenia

Kombinácia mäsa, syru a bešamelu je niečo, čo robí lasagne neodolateľné. Najlepšou voľbou do tohto pokrmu je hovädzie mäso, no sčasti ho môžete pokojne nahradiť aj bravčovým. Prípadne vyskúšajte alternatívu s lososom a špenátom.

  1. Na olivovom oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme na kocky nakrájanú mrkvu a zeler. Premiešame, pridáme mleté mäso a opekáme 20 až 25 minút.
  2. K mäsu prilejeme červené víno a varíme približne 3 až 4 minúty. Potom pridáme paradajkový pretlak, premiešame, povaríme 2 minúty a pridáme pasírované paradajky. Následne prilejeme vodu a mlieko, pridáme čierne mleté korenie, soľ, bobkové listy a rozmarín. Hrniec zakryjeme pokrievkou, znížime teplotu a necháme hodinu variť.
  3. V druhom hrnci roztopíme maslo, pridáme hladkú muku a opekáme 2 až 3 minúty. Následne znížime teplotu a postupne prilievame mlieko. Povaríme 3 až 4 minúty za stáleho miešania. Pridáme soľ, čierne korenie a muškátový oriešok. Varíme ďalšie 3 až 4 minúty a následne odstavíme z ohňa.
  4. Po hodine stiahneme mäso z ohňa a pustíme sa do prípravy lasagní. Mäso nanesieme v tenkej vrstve na spodok zapekacej misy s rozmermi 36 x 22 cm. Na omáčku položíme lasagne, na tie nanesieme bešamel, mäso, trochu oregana, strúhaný syr a postup opakujeme, pokým úplne neminieme bešamel aj mäso.
  5. Takto pripravené lasagne vložíme do rúry a prvých 35 minút pečieme pri teplote 180 °C. Následne teplotu zvýšime na 200 °C a pečieme ešte 8 minút.

Upečené lasagne nechajte trochu vychladnúť, aby sa vám lepšie krájali. Následne ich môžete servírovať. Ak by ste doma nemali lasagne alebo vám zostalo viac mäsa, pokojne k nemu uvarte špagety a podávajte ho s nimi.

Video recept:

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár