NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočné pečivo Pravé marokánky s čokoládovou polevou. Overený recept, ktorý sa vždy podarí.
Pravé marokánky s čokoládovou polevou. Overený recept, ktorý sa vždy podarí.
Pravé marokánky s čokoládovou polevou. Overený recept, ktorý sa vždy podarí.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Jana Jančíková

Marokánky sú tradičným vianočným pečivom, ktoré pečieme každé sviatky. Dokonca veľakrát sa u nás doma objavuje aj bežne počas roka. Výborné je napríklad ku káve alebo čaju. Na prípravu marokániek som vyskúšala už viacero receptov, no tento sa mi z nich osvedčil najviac. Autor: Jana Jančíková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   9.11.2024

Pravé marokánky s čokoládovou polevou. Overený recept, ktorý sa vždy podarí.

Marokánky sú tradičným vianočným pečivom, ktoré pečieme každé sviatky. Dokonca veľakrát sa u nás doma objavuje aj bežne počas roka. Výborné je napríklad ku káve alebo čaju. Na prípravu marokániek som vyskúšala už viacero receptov, no tento sa mi z nich osvedčil najviac. Autor: Jana Jančíková

30 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto

250 ml
smotana na šľahanie
100 g
cukor
1 lyžica
med
30 g
maslo
40 g
hladká múka
200 – 250 g
zmes orechov
100 g
kandizované ovocie
podľa chuti
sušené hrozienka

Na poliatie

podľa chuti
čokoláda
podľa potreby
tuk
Postup receptu
Vytlačiť
30 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia

Spojenie orechového cesta so sušeným ovocím a čokoládovou polevou je viac než dokonalé. Vianočné pečivo má perfektnú chuť a dlhú trvanlivosť. Na sviatky je preto ako stvorené. Plusom je tiež to, že recept si viete prispôsobiť presne podľa svojich predstáv – je len na vás, aké orechy či sušené/kandizované ovocie použijete.

  1. Do hrnca dáme variť smotanu s maslom, cukrom a medom. Keď sa všetko spojí, pomaly vsypeme múku a varíme, pokým nevznikne hustá hladká kaša.
  2. Do kaše vsypeme nasekané orechy, sušené hrozienka, kandizované ovocie a všetko dôkladne premiešame.
  3. Z hotového cesta robíme na plechu, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie, malé placky. Tie pečieme pri teplote 180 °C približne 20 minút (do zlatohneda).
  4. Upečené marokánky necháme vychladnúť a polejeme čokoládou, ktorú sme rozpustili s tukom.

Namiesto klasického oblievania je lepšie čokoládu nanášať a rozotierať silikónovou stierkou. Na koláčoch nezostanú časti s veľkým množstvom čokolády a celková práca je oveľa čistejšia.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár