NajRecept.sk Dezerty Koláče Pravé Jankove buchty, ktoré sú mäkké ako obláčik. Plniť ich môžete marmeládou, Nutellou aj orechmi.
Pravé Jankove buchty, ktoré sú mäkké ako obláčik. Plniť ich môžete marmeládou, Nutellou aj orechmi.
Recept Pravé Jankove buchty, ktoré sú mäkké ako obláčik. Plniť ich môžete marmeládou, Nutellou aj orechmi.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Margita Markovičová

Jankove buchty pripravujem veľmi rada, pretože sú chrumkavé na povrchu a mäkké vo vnútri. Plus, sú sýte, takže sú vhodné aj na obed alebo raňajky. Autor: Margita Markovičová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   14.12.2024

Pravé Jankove buchty, ktoré sú mäkké ako obláčik. Plniť ich môžete marmeládou, Nutellou aj orechmi.

Jankove buchty pripravujem veľmi rada, pretože sú chrumkavé na povrchu a mäkké vo vnútri. Plus, sú sýte, takže sú vhodné aj na obed alebo raňajky. Autor: Margita Markovičová

30 min
Čas prípravy
25 min
Čas varenia
Suroviny
600 g
polohrubá múka
300 – 350 ml
mlieko
štipka
soľ
1 kocka
droždie
4 lyžice
kryštálový cukor
7 lyžíc
olej
podľa chuti
marmeláda
podľa potreby
maslo (na potretie)
Postup receptu
Vytlačiť
30 min
Čas prípravy
25 min
Čas varenia

Jankove buchty sú jednoduché a rýchle. Plniť sa dajú čímkoľvek. Ja mám rada domácu marmeládu – ideálne tú kyslejšiu, ktorá skvelo kontrastuje so sladkým a nadýchaným cestom. Použiť však môžete aj Nutellu alebo rôzne orechové či makové plnky.

  1. Na cesto si pripravíme kvások. Ostatné ingrediencie (okrem marmelády a masla na potretie) premiešame v mise a keď je kvások hotový, pridáme ho k nim.
  2. Vypracujeme pevné cesto, ktoré dáme na približne hodinu kysnúť.
  3. Po vykysnutí cesto jemne prehnietime, vyvaľkáme a nakrájame – veľkosť jednotlivých nakrájaných častí sa odvíja od toho, aké veľké chcete buchty. Cesto naplníme marmeládou, Nutellou alebo akoukoľvek inou plnou, stočíme a ukladáme do plechu, ktorý sme vymazali maslom.
  4. Každú buchtičku pred pečením potrieme rozpusteným maslom. Následne vložíme do rúry a pečieme pri teplote 180 °C približne 25 minút.

Hotové buchty môžete pred podávaním posypať práškovým cukrom. Výborné sú nielen v deň pečenia, ale aj na ten ďalší. Aby si však kysnuté cesto zachovalo svoju mäkkosť a neobschlo, vložte ich do uzatvárateľnej nádoby.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár