NajRecept.sk Dezerty Koláče Pravé fašiangové šišky, ktoré sú mäkké aj na druhý deň.
Pravé fašiangové šišky, ktoré sú mäkké aj na druhý deň.
Recept Pravé fašiangové šišky, ktoré sú mäkké aj na druhý deň.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Fašiangy sa bez šišiek nezaobídu. Sladké kysnuté cesto, ktoré sa vysmáža a následne plní džemom je jednoducho neodolateľné. Ak hľadáte pravý tradičný recept, vyskúšajte tento. Šišky sú vďaka nemu dokonalo nadýchané aj na druhý deň.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   20.2.2025

Pravé fašiangové šišky, ktoré sú mäkké aj na druhý deň.

Fašiangy sa bez šišiek nezaobídu. Sladké kysnuté cesto, ktoré sa vysmáža a následne plní džemom je jednoducho neodolateľné. Ak hľadáte pravý tradičný recept, vyskúšajte tento. Šišky sú vďaka nemu dokonalo nadýchané aj na druhý deň.

40 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

800 g
hladká múka
500 ml
mlieko
100 g
práškový cukor
1 kocka
droždie
3 ks
žĺtok
100 g
maslo
1 lyžica
kryštálový cukor
1 lyžička
rum

Ďalej:

podľa potreby
džem
podľa potreby
olej
podľa potreby
práškový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
40 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia

Na prípravu šišiek som vyskúšala už viacero receptov. Tento je však rozhodne najlepší. Cesto je nadýchané a vláčne aj na ďalší deň, takže si šišky môžem pripraviť aj do zásoby. Ak by ste hľadali o niečo zdravšiu alternatívu, môžete vyskúšať recept na šišky pečené v rúre.

  1. Časť z mlieka zahrejeme, pridáme doň kryštálový cukor a rozdrobené droždie.
  2. Do misy dáme všetky ostatné suroviny na cesto, pridáme kvások a vypracujeme pevné cesto, ktoré zakryjeme utierkou a odložíme aspoň na hodinu na teplé miesto, kde vykysne.
  3. Vykysnuté cesto vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm a začneme z neho vykrajovať menšie kolieska. Tie necháme ešte pár minút podkysnúť a následne smažíme v rozpálenom oleji. Pred smažením nezabúdame urobiť do každého kolieska jamku.
  4. Hotové šišky necháme vždy dôkladne odkvapkať a potom ich dáme na tácku, ktorú sme vystlali papierovými utierkami.
  5. Šišky doplníme džemom podľa chuti a tesne pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

Okrem šišiek môžete počas fašiangov podávať aj mnohé iné tradičné jedlá. Z tých sladkých sú obľúbené napríklad fánky, pričom zo slaných prevládajú najmä údeniny, domáce šunky a klobásy.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár