NajRecept.sk Cestá Kysnuté cesto Pravé domáce lúpačky z kysnutého cesta. Vďaka tomuto triku sa budú po upečení dokonale lesknúť.
Pravé domáce lúpačky z kysnutého cesta. Vďaka tomuto triku sa budú po upečení dokonale lesknúť.
Recept Pravé domáce lúpačky z kysnutého cesta. Vďaka tomuto triku sa budú po upečení dokonale lesknúť.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Blanka Kozáková

Domáce lúpačky sú perfektné na raňajky alebo desiatu do školy či práce. Pripraviť si môžete slanú aj sladkú verziu. Ja preferujem skôr sladké lúpačky, ktoré rada dopĺňam o džem alebo maslo. Tentokrát som ich piekla v noci, aby ich mali deti ráno čerstvé. Autor: Blanka Kozáková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   2.1.2025

Pravé domáce lúpačky z kysnutého cesta. Vďaka tomuto triku sa budú po upečení dokonale lesknúť.

Domáce lúpačky sú perfektné na raňajky alebo desiatu do školy či práce. Pripraviť si môžete slanú aj sladkú verziu. Ja preferujem skôr sladké lúpačky, ktoré rada dopĺňam o džem alebo maslo. Tentokrát som ich piekla v noci, aby ich mali deti ráno čerstvé. Autor: Blanka Kozáková

40 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

20 g
droždie
200 ml
vlažné mlieko
štipka
soľ
1 ks
žĺtok
400 g
hladká múka
70 g
rozpustené maslo
55 g
krupicový cukor
1 ks
vanilkový cukor
1 ks
citrón (iba kôra z neho)

Na dokončenie

1 ks
rozšľahané vajce
podľa potreby
mak
1 lyžica
práškový cukor
podľa potreby
voda
1 lyžica
rum
Postup receptu
Vytlačiť
40 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia

Lúpačky patria medzi najpopulárnejšie typy pečiva. Majú jemné a nadýchané cesto a dajú sa podávať na desiatky spôsobov. My ich doma radi jeme s džemom, maslom či dokonca s Nutellou, no výborné sú aj samé o sebe.

  1. Do trochy vlažného mlieka pridáme štipku cukru, rozdrobíme droždie a necháme vzísť kvások.
  2. Ostatné suroviny dáme do misy, pridáme kvások, všetko premiešame a vypracujeme cesto, ktoré dáme na hodinu kysnúť.
  3. Vykysnuté cesto rozdelíme na 10 menších častí, ktoré necháme ešte 20 minút kysnúť.
  4. Jednotlivé časti rozvaľkáme na placku a vytvarujeme lúpačky, ktoré umiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie. Tu necháme pečivo ešte 30 minút podkysnúť. Potom ho potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme makom a pečieme pri teplote 180°C približne 15 až 20 minút.
  5. Po upečení lúpačky potrieme práškovým cukrom, ktorý sme rozmiešali s trochou vody a rumom. Ten im dodá nielen výbornú chuť, ale aj krásny lesklý vzhľad.

Hotové lúpačky necháme vychladnúť a následne môžeme podávať. Najlepšie sú krátko po upečení, no keď ich uskladníte v uzatvárateľnej nádobe, budú chutné aj o niekoľko dní neskôr.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár