NajRecept.sk Cestá Kysnuté cesto Pravé domáce croissanty z maslového cesta.
Pravé domáce croissanty z maslového cesta.
Recept Pravé domáce croissanty z maslového cesta.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Croissanty sú vhodné na raňajky, desiatu aj vtedy, keď máte chuť na niečo sladké. Tým chrumkavým a nadýchaným, ktoré si pripravíte sami doma, sa nevyrovnajú žiadne kupované. Ak teda máte trochu viac času, vyskúšajte si ich upiecť podľa môjho receptu.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   21.10.2024

Pravé domáce croissanty z maslového cesta.

Croissanty sú vhodné na raňajky, desiatu aj vtedy, keď máte chuť na niečo sladké. Tým chrumkavým a nadýchaným, ktoré si pripravíte sami doma, sa nevyrovnajú žiadne kupované. Ak teda máte trochu viac času, vyskúšajte si ich upiecť podľa môjho receptu.

50 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto

10 g
sušené droždie
50 g
kryštálový cukor
110 ml
voda
160 ml
mlieko
550 g
hladká múka
5 g
soľ
270 g
maslo

Na potretie

1 ks
žĺtok
1 lyžica
mlieko
štipka
soľ
Postup receptu
Vytlačiť
50 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia

Tento recept na croissanty je univerzálny. Cesto tak môžete naplniť akoukoľvek plnkou, na ktorú máte chuť. Ja zvyčajne používam čokoládové krémy ako je Nutella, no skvelou voľbou sú aj sladké ovocné džemy.

  1. Do misky dáme droždie, kryštálový cukor a vodu. Všetko zmiešame a necháme 15 minút pracovať.
  2. Po 15 minútach pridáme k vytvorenému kvásku mlieko, 330 g múky, soľ a premiešame. Následne k zmesi pridáme 50 g zmäknutého masla a postupne aj ďalších 170 g múky. Hotové cesto prikryjeme utierkou a necháme ho na teplom mieste 40 minút kysnúť.
  3. Cesto posypeme približne 50 g múky a vyvaľkáme ho do tvaru obdĺžnika s rozmermi 42 x 22 cm. Do stredu natrieme 220 g zmäknutého masla a kraje, ktoré zostali suché, preložíme tak, aby zakrývali maslový stred. Časti, kde sa konce spojili, stlačíme, aby držali. To isté spravíme aj po bokoch cesta.
  4. Vrch cesta poprášime múkou, pretočíme ho a začneme ho opatrne vaľkať do tvaru obdĺžnika s rozmermi 60 x 22 cm. Nožíkom odstránime nerovnomerné konce. Následne zoberieme jeden koniec preklopíme ho do približne 1/3 cesta. To isté spravíme s druhým koncom s tým rozdielom, že ho preklopíme do približne 2/3 cesta. Vznikne nám menší obdĺžnik, ktorý preklopíme na polovicu. Cesto poprášime múkou a celý proces ešte raz zopakujeme.
  5. Cesto posypeme múkou a vyvaľkáme na rozmery 50 x 30 cm a hrúbku 5 mm. Nerovnomerné okraje odkrojíme a začneme vykrajovať trojuholníky, ktoré budú dlhé 30 cm, pričom ich základňa bude široká 8 cm. Každý trojuholník zospodu narežeme. Rez by mal mať 1 až 1,5 cm a trojuholníky začneme zatáčať do tvaru croissantu.
  6. Hotové croissanty umiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme ich do vypnutej rúry. Pod plech umiestnite nádobu s teplou vodou a počkáme 1,5 až 2 hodiny.
  7. Croissanty potrieme žĺtkom zmiešaným s mliekom a štipkou soli a pečieme približne 20 minút v rúre, ktorú sme predhriali na 180 °C.

Hotové croissanty necháme vychladnúť a podávame s džemom, Nutellou alebo len tak s horúcim kakaom. Čerstvé by mali vydržať niekoľko dní.

Video recept:

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár