NajRecept.sk Dezerty Koláče Pravé české doudlebské ušaté koláče. Vďaka trom plnkám a lekváru sú dokonale šťavnaté.
Pravé české doudlebské ušaté koláče. Vďaka trom plnkám a lekváru sú dokonale šťavnaté.
Recept Pravé české doudlebské ušaté koláče. Vďaka trom plnkám a lekváru sú dokonale šťavnaté.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Helča Kočovská

Doudlebské ušaté koláče sú šťavnaté, jemné a veľmi dobré. Robím ich bežne počas roka aj na sviatky. Doma ich máme veľmi radi na raňajky, ako rýchlu desiatu alebo ako chutný dezert. Autor: Helča Kočovská

Naďa Černá Naďa Černá    ·   19.12.2024

Pravé české doudlebské ušaté koláče. Vďaka trom plnkám a lekváru sú dokonale šťavnaté.

Doudlebské ušaté koláče sú šťavnaté, jemné a veľmi dobré. Robím ich bežne počas roka aj na sviatky. Doma ich máme veľmi radi na raňajky, ako rýchlu desiatu alebo ako chutný dezert. Autor: Helča Kočovská

90 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

300 ml
mlieko
1/2 lyžičky
soľ
42 g
čerstvé droždie
100 g
krupicový cukor
100 g
maslo
350 g
hladká múka
250 g
polohrubá múka
štipka
nastrúhaný muškátový kvet
podľa potreby
kôra z citróna
1 lyžica
repkový alebo orechový olej
4 lyžice
rum
3 ks
žĺtky
podľa potreby
hladká múka (na poprášenie)

Maková náplň:

200 g
mletý mak
100 ml
mlieko
3 lyžice
med
1 lyžička
perníkové korenie

Tvarohová náplň:

500 g
plnotučný tvaroh
2 ks
žĺtok
1 lyžička
vanilkový extrakt
2 lyžice
rum
4 lyžice
práškový cukor
1 ks
citrón (iba kôra z neho)

Orechová náplň:

250 g
mleté vlašské orechy
2 lyžice
pastovaný med
podľa potreby
voda

Lekvárová náplň:

250 g
slivkový lekvár
30 ml
rum

Na dokončenie:

1 hrsť
lúpané mandle
2 lyžice
rum
1 hrsť
vlašské orechy
1 hrsť
hrozienka
1 ks
vajce
2 lyžice
maslo
Postup receptu
Vytlačiť
90 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia

Tieto kysnuté koláče plním tvarohovou, makovou a orechovou plnkou a slivkovým lekvárom, ktorý je dostatočne výrazný a nezanikne. Následne ich ešte dekorujem orechmi a hrozienkami, no tie sa dajú vymeniť za akékoľvek iné sušené ovocie.

  1. Mlieko mierne zahrejeme, aby bolo vlažné. Pridáme doň lyžičku cukru a hladkej múky, zamiešame a rozdrobíme doň droždie.
  2. Maslo roztopíme s mliekom, ktoré zostalo, a dáme do misy spolu so všetkými ostatnými surovinami na cesto. Z nich ručne vypracujeme redšie cesto, ktoré necháme kysnúť približne 45 minút.
  3. Maková plnkaDo hrnca nasypeme mak, pridáme mlieko a povaríme. Keď zmes začne hustnúť, ochutíme ju medom a korením. Stiahneme z ohňa a necháme vychladnúť.
  4. Tvarohová plnka: Do misky dáme všetky suroviny na tvarohovú plnku a vyšľaháme ich pomocou mixéra.
  5. Orechová plnka: Vlašské orechy premiešame s medom a postupne prilievame vodu, aby sa suroviny dobre spojili. Dávame však pozor, aby zmes nebola príliš riedka.
  6. Lekvárová plnkaLekvár dáme do misky a zmiešame ho s rumom.
  7. Vykysnuté cesto rukami jemne premiesime a rozdelíme na štyri časti. Každú z nich necháme podkysnúť ešte 10 minút. Potom ju presunieme do plechu, kde ju vyvaľkáme do tvaru štvorca a naplníme plnkami. Pre lepšiu a rýchlejšiu prácu ich dáme do cukrárskeho vrecka.
  8. Vrch koláčov ozdobíme orechmi a hrozienkami alebo iným sušeným ovocím. Rohy koláčov prehneme smerom dovnútra, kraje potrieme rozšľahaným vajíčkom, necháme ešte 15 minút podkysnúť a potom pečieme približne 30 minút pri teplote 170 °C.
  9. Po upečení koláče vytiahneme z rúry, potrieme maslom, ktoré sme roztopili s rumom, a necháme vychladnúť.

Koláče po vychladnutí krájame tak, aby každý kúsok obsahoval všetky plnky. Najlepšie sú trojuholníky. Pred podávaním môžeme koláč ešte posypať práškovým cukrom.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár