NajRecept.sk Cestá Kysnuté cesto Pravé babičkine fašiangové šišky plnené domácim džemom.
Pravé babičkine fašiangové šišky plnené domácim džemom.
Recept Pravé babičkine fašiangové šišky plnené domácim džemom.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Fašiangy či obdobie po nich si bez šišiek neviem predstaviť. Keď ich už však robím, tak naozaj poctivo – z nadýchaného kysnutého cesta, ktoré plním džemom a následne ho vysmážam v rozpálenom oleji. Výsledný pokrm sa doslova rozplýva na jazyku. Určite vyskúšajte. Šišky stoja za to.

siky.silvia siky.silvia    ·   15.3.2025

Pravé babičkine fašiangové šišky plnené domácim džemom.

Fašiangy či obdobie po nich si bez šišiek neviem predstaviť. Keď ich už však robím, tak naozaj poctivo – z nadýchaného kysnutého cesta, ktoré plním džemom a následne ho vysmážam v rozpálenom oleji. Výsledný pokrm sa doslova rozplýva na jazyku. Určite vyskúšajte. Šišky stoja za to.

40 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny
500 g
hladká múka špeciál
240 ml
mlieko
3 ks
žĺtok
60 g
kryštálový cukor
20 g
zmäknuté maslo
20 g
bravčová masť
2 lyžice
rum
1 ks
vanilkový cukor
štipka
soľ
1 kocka
droždie
podľa chuti
domáci džem
Postup receptu
Vytlačiť
40 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia

Jemné a nadýchané šišky sú jedným z najobľúbenejších sladkých pokrmov, ktoré doma robím. Niekedy dávam domáci džem navrch, inokedy dovnútra. Tentokrát som sa rozhodla pre druhú alternatívu, pričom na plnenie som použila sladký jahodový džem podľa tohto receptu.

  1. Mlieko zahrejeme, pridáme doň cukor, rozdrobíme droždie a počkáme, kým vznikne kvások.
  2. Všetky ďalšie suroviny (okrem džemu) dáme do misy, pridáme kvások a vypracujeme cesto, ktoré dáme na teplé miesto vykysnúť.
  3. Vykysnuté cesto rozvaľkáme a pomocou pohára alebo vykrajovačky z neho vykrojíme šišky. Tie necháme ešte podkysnúť a následne smažíme v horúcom oleji približne 2 minúty z oboch strán.
  4. Hotové šišky umiestnime na tanier alebo tácku, ktorú sme vyložili kuchynskými utierkami a následne ich pomocou cukrárskeho vrecka naplníme džemom. Pred podávaním ich ešte posypeme práškovým cukrom a podávame.

Ak by ste chceli dať džem navrch šišiek, pred vysmážaním do nich nezabudnite urobiť menšiu jamku. Džem na nich tak bude následne oveľa lepšie držať. A v prípade, že by sa vám nechcelo čakať na vykysnutie cesta, vyskúšajte tento recept na kefírové šišky bez kysnutia.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár