NajRecept.sk Čásť dňa Obed, Hlavné jedlo Pravá znojemská omáčka s bravčovým mäsom a slaninou.
Pravá znojemská omáčka s bravčovým mäsom a slaninou.
Recept Pravá znojemská omáčka s bravčovým mäsom a slaninou.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Martin Čzedron

Znojemskú omáčku buď milujete, alebo neznášate. Pre mňa je symbolom pravého domova. Kombinácia duseného bravčového mäsa s plátkami kyslej uhorky a chuťovo výraznej slaniny vytvára dokonalý súlad, ktorému jednoducho neviem odolať. Autor: Martin Čzedron

Naďa Černá Naďa Černá    ·   26.10.2024

Pravá znojemská omáčka s bravčovým mäsom a slaninou.

Znojemskú omáčku buď milujete, alebo neznášate. Pre mňa je symbolom pravého domova. Kombinácia duseného bravčového mäsa s plátkami kyslej uhorky a chuťovo výraznej slaniny vytvára dokonalý súlad, ktorému jednoducho neviem odolať. Autor: Martin Čzedron

20 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia
Suroviny

Omáčka

300 g
bravčové stehno alebo plece
1/2 ks
veľká cibuľa
100 g
slanina
2 lyžice
plnotučná horčica
3 ks
kyslé uhorky
podľa potreby
olej
podľa chuti
soľ
podľa chuti
čierne mleté korenie
podľa potreby
vývar
podľa potreby
vajce uvarené natvrdo

Zápražka

15 g
olej
20 g
hladká múka
podľa potreby
voda
Postup receptu
Vytlačiť
20 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia

Znojemská omáčka je výborná najmä ako sýty obed počas hektického týždňa. Pokojne si jej môžete navariť viac, pretože je dobrá aj na druhý či tretí deň. A aby bola vždy mierne odlišná, môžete obmieňať prílohy, ktoré k nej budete podávať.

  1. Očistenú cibuľu nakrájame nadrobno a osmažíme na oleji. Keď mierne zhnedne, pridáme k nej nadrobno nakrájanú slaninu a všetko spoločne orestujeme.
  2. K cibuli a slanine pridáme bravčové mäso, ktoré sme si nakrájali na menšie kúsky, a opražíme ho.
  3. Keď sa mäso zatiahne, osolíme ho, okoreníme, pridáme lyžicu horčice, premiešame a podlejeme vývarom. Zmes zakryjeme a necháme dusiť.
  4. Mäso pravidelne kontrolujeme a keď si všimneme, že je mäkké, pridáme k nemu kyslé uhorky nakrájané na menšie kúsky a ďalšiu lyžicu horčice.
  5. Omáčku zahustíme zápražkou, ktorú sme si pripravili tak, že na oleji sme opražili múku, ktorú sme následne zriedili trochou vody. Omáčku necháme po zahustení ešte približne 15 minút variť.

Hotovú znojemskú omáčku podávame s vareným vajíčkom a prílohou podľa chuti – napríklad ryžou, varenými zemiakmi alebo žemľovými knedľami.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár