NajRecept.sk Zavaraniny Čalamády Pravá čalamáda zo Serede, ktorá vám ušetrí čas, pretože ju nemusíte sterilizovať a vydrží aj 3 roky.
Pravá čalamáda zo Serede, ktorá vám ušetrí čas, pretože ju nemusíte sterilizovať a vydrží aj 3 roky.
Recept Pravá čalamáda zo Serede, ktorá vám ušetrí čas, pretože ju nemusíte sterilizovať a vydrží aj 3 roky.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Čalamáda je tradičná zeleninová zmes, ktorá sa pripravuje z čerstvej zeleniny, ako sú papriky, uhorky, kapusta a cibuľa. Skvele dopĺňa rôzne pokrmy, dodáva im chrumkavosť a výraznú chuť. Autor fotografií: Petra Bittnerová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   18.8.2024

Pravá čalamáda zo Serede, ktorá vám ušetrí čas, pretože ju nemusíte sterilizovať a vydrží aj 3 roky.

Čalamáda je tradičná zeleninová zmes, ktorá sa pripravuje z čerstvej zeleniny, ako sú papriky, uhorky, kapusta a cibuľa. Skvele dopĺňa rôzne pokrmy, dodáva im chrumkavosť a výraznú chuť. Autor fotografií: Petra Bittnerová

20 min
Čas prípravy
Suroviny
5 kg
kapusta
2 kg
zelená paprika a 2 ks červená paprika
1 kg
cibuľa
2 ks
nakladač (2x100 g)
500 g
cukor
1 L
ocot
1 malá lyžička
pyrosiričitan draselný
Postup receptu
Vytlačiť
20 min
Čas prípravy

Pyrosiričitan draselný zabezpečí, aby kapusta v čalamáde nezhnedla. Ak použijete letnú kapustu, čalamáda môže zmäknúť, zatiaľ čo zo zimnej kapusty bude dokonale chrumkavá. Pre jemne pikantnú chuť môžete pridať 2-3 feferónky. Čalamáda sa skvele hodí k mäsu a rôznym obedom, kde dodá jedlu sviežosť a výraznú chuť.

  1. Kapustu natrúhame. Papriku a cibuľu nakrájame.
  2. Všetko spolu za studena zalejeme a nevaríme. Pridáme malú lyžičku pyrosiričitanu draselného.
  3. Poriadne premiešame a necháme stáť v nádobe 24 hodín. Premiešame počas toho tri krát.
  4. Čalamádu naložíme do pohárov a nesterilizujeme.
  5. Vydrží v dobrom stave aj 3 roky.

Autor receptu: Magdaléna Kvocerová

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár