NajRecept.sk Čásť dňa Obed, Hlavné jedlo Poznáte staročeské řepánky? Výborné nadýchané buchtičky plnené makom a repou.
Poznáte staročeské řepánky? Výborné nadýchané buchtičky plnené makom a repou.
Recept Poznáte staročeské řepánky? Výborné nadýchané buchtičky plnené makom a repou.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Helča Kočovská

Buchtičky z repy, známe aj ako "řepánky", sú presne tým jedlom, ktoré varili naše babičky či maminky, no ja som ho nepoznala. Prichádzala som však o veľa, pretože ide o skvelú dobrotu. Vypýtal si ich síce manžel, no pochutili sme si na nich úplne všetci. Autor: Helča Kočovská

Naďa Černá Naďa Černá    ·   17.12.2024

Poznáte staročeské řepánky? Výborné nadýchané buchtičky plnené makom a repou.

Buchtičky z repy, známe aj ako "řepánky", sú presne tým jedlom, ktoré varili naše babičky či maminky, no ja som ho nepoznala. Prichádzala som však o veľa, pretože ide o skvelú dobrotu. Vypýtal si ich síce manžel, no pochutili sme si na nich úplne všetci. Autor: Helča Kočovská

35 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

500 g
hladká múka
250 ml
mlieko
150 ml
olej
3 lyžice
kryštálový cukor
2 ks
žĺtky
1 kocka
droždie
štipka
soľ

Náplň:

1 ks
menšia repa
200 g
mak
podľa potreby
kryštálový cukor

Na potretie:

1 ks
vajce
podľa potreby
maslo
podľa potreby
rum
Postup receptu
Vytlačiť
35 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia

Řepánky sú buchtičky plnené makom. Ide o jeden zo staročeských receptov, ktoré sa v minulosti robili pravidelne. V súčasnosti ich však pozná len veľmi málo ľudí. Je to škoda, pretože ide o perfektný sladký obed či večeru.

  1. Ako prvé si vypracujeme kvások, ktorý zmiešame s ostatnými ingredienciami na cesto. Vypracujeme pevné cesto, ktoré necháme vykysnúť.
  2. Repu uvaríme a nastrúhame. V repovom vývare následne uvaríme mak. Pomer maku a vývaru by mal byť 1:1, aby zmes zostala tekutá.
  3. V miske zmiešame nastrúhanú repu spolu s makom v pomere 2:1. Nakoniec ešte ochutíme cukrom a máme hotovo.
  4. Vykysnuté cesto rozvaľkáme, vykrajujeme z neho krúžky, ktoré plníme makom a vytvarujeme do guľôčky. Pred pečením potrieme vajíčkom, necháme ešte podkysnúť a pečieme pri teplote 180 °C približne 30 minút.

Hotové buchtičky po upečení potrite maslom, ktoré si zmiešate s rumom, aby boli mäkké a dobré. Pred podávaním ich môžete posypať aj práškovým cukrom, no nie je to potrebné. Plnka by mala byť dostatočne sladká.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár