Mäso, kosti, oškrabanú koreňovú zeleninu (vcelku) a zvyšok ingrediencií vložíme do veľkého hrnca, zalejeme studenou vodou a privedieme k varu.
Potom plameň stiahneme na minimum a varíme cca 6 hodín až do zmäknutia mäsa. Zo začiatku zbierame penu.
Keď je mäso mäkké, vyberieme ho a necháme na ďalšie použitie (napr. k paradajkovej omáčke). Vývar precedíme a do sitka si ešte dáme kúsok čistého plátna.
Na takto pripravovaný vývar je vynikajúci pomalý hrniec, kedy odpadá zbieranie peny a v podstate aj akákoľvek ďalšia kontrola. Ďalej s vývarom postupujeme ako sme zvyknutí.
Ja uvarenú zeleninu vyhadzujem a robím čerstvú: na kocke masla orestujem na kocky pokrájanú mrkvu, zeler, petržlen a tú potom pridám do vývaru. Ďalej môžeme pridať rezance, pečeňové či iné knedle alebo inou vami obľúbenú závarku. Dosolíme podľa svojej chuti.