NajRecept.sk Polievky Husté polievky Fazuľová polievka Podbitá pasuľa: Recept na tradičnú fazuľovú polievku na kyslo
Podbitá pasuľa: Recept na tradičnú fazuľovú polievku na kyslo
Podbitá pasuľa: Recept na tradičnú fazuľovú polievku na kyslo
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: NajLucka

Počuli ste už niekedy o pokrme zvanom podbitá pasuľa, prípadne podbitá fazula? Jedná sa o pokrm, ktorý je typický pre Slovensko a Maďarsko, ale ľahko si ho môžete pripraviť aj doma. Na prípravu tejto fazuľovej polievky na kyslo budete potrebovať hlavne fazuľu a pár ďalších surovín.

NajLucka NajLucka    ·   15.5.2023

Podbitá pasuľa: Recept na tradičnú fazuľovú polievku na kyslo

Počuli ste už niekedy o pokrme zvanom podbitá pasuľa, prípadne podbitá fazula? Jedná sa o pokrm, ktorý je typický pre Slovensko a Maďarsko, ale ľahko si ho môžete pripraviť aj doma. Na prípravu tejto fazuľovej polievky na kyslo budete potrebovať hlavne fazuľu a pár ďalších surovín.

35 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia
Suroviny
500 g
vašich obľúbených fazúľ / fazuľa v plechovke
5 ks
zemiaky
0,5 l až 1 l
mlieko
2-3 lístky
bobkový list
5 guličiek
nové korenie
podľa chuti
soľ
1 ks
vajce
1 balenie
kyslá smotana
podľa chuti
ocot
podľa chuti
hladká múka
podľa chuti
čerstvý kôpor
Postup receptu
Vytlačiť
35 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia
  1. Začnite tým, že namočíte fazuľu aspoň na 2 hodiny do vody do hrnca a pridáte k nej bobkový list a nové korenie. Pokiaľ si chcete ušetriť čas, použite fazuľu z plechovky, ktorú namáčať vôbec nemusíte.
  2. Zatiaľ čo sa bude fazuľa namáčať v hrnci spoločne s korením, olúpte a nakrájajte si zemiaky na kocky.
  3. Zemiaky pridajte do hrnca k fazuli.
  4. Počas toho, čo sa zemiaky s fazuľou budú variť v hrnci, zmiešajte si v mise kyslú smotanu, vajce, mlieko a hladkú múku. Vytvorte si zmes, ktorá bude viac tekutá a ľahko sa bude vmiešavať do hrnca.
  5. Až budú zemiaky takzvane „na skus“, začnite do hrnca pomaly pridávať zmes zo smotany, vajec, mlieka a múky do hrnca. Po celý čas obsah hrnca dôkladne miešajte, aby bola konzistencia polievky hladká a bez nechcených hrudiek.
  6. Následne polievku osoľte, podľa chuti do nej pridajte ocot a vypnite sporák.
  7. Polievku servírujte posypanú čerstvým kôprom, ktorý nakrájate najemno.

Tipy pre prípravu

- Čas prípravy polievky si môžete skrátiť použitím fazule z plechovky, prípadne namočením klasickej fazule deň vopred.

- Hustotu polievky si môžete upraviť podľa svojho - ak je veľmi tekutá, pridajte do nej mlieko zmiešané s múkou, ak je naopak príliš hustá, nebojte sa ju rozriediť mliekom.

- Do polievky môžete podľa chuti pridať aj sladkú papriku, cesnak, korenie aj mrkvu.

- Polievku môžete podávať samotnú alebo s chlebom. Pre fazuľovú polievku na kyslo je typické, že je veľmi hutná a zasýti vás naozaj na dlhú dobu.

- Keď sa vám stane, že do polievky pridáte príliš octu, nebojte sa jej chuť dorovnať cukrom.

- Okrem kôpru sa dá polievka servírovať aj s čerstvou petržlenovou vňaťou či jarnou cibuľkou.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár