NajRecept.sk Dezerty Koláče Poctivý sypaný slivkový koláč. Cesto bez miesenia a takmer bez práce.
Poctivý sypaný slivkový koláč. Cesto bez miesenia a takmer bez práce.
Recept Poctivý sypaný slivkový koláč. Cesto bez miesenia a takmer bez práce.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Kysnutý slivkový koláč bez miesenia vám ušetrí veľa práce. Jednotlivé ingrediencie stačí vložiť do misy a nechať ich na teplom mieste pracovať. Následne cesto len ozdobíte ovocím, posýpkou a dáte piecť. Výsledný koláč je mäkký, nadýchaný a rozplýva sa v ústach.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   21.9.2024

Poctivý sypaný slivkový koláč. Cesto bez miesenia a takmer bez práce.

Kysnutý slivkový koláč bez miesenia vám ušetrí veľa práce. Jednotlivé ingrediencie stačí vložiť do misy a nechať ich na teplom mieste pracovať. Následne cesto len ozdobíte ovocím, posýpkou a dáte piecť. Výsledný koláč je mäkký, nadýchaný a rozplýva sa v ústach.

20 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto

720 g
hladká múka
160 g
kryštálový cukor
100 g
droždie
180 ml
mlieko
4 ks
vajce
250 ml
olej
500 g
slivky

Posýpka

80 g
polohrubá múka
70 g
kryštálový cukor
50 g
maslo
Postup receptu
Vytlačiť
20 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia

Do kysnutého koláča môžete použiť čerstvé aj sterilizované slivky. Prípadne trochu zaexperimentujte a vyskúšajte marhule alebo čučoriedky. Ak nechcete, aby ovocie spadlo na dno koláča, pred použitím ho obaľte v múke alebo strúhanke.

  1. Vajcia rozbijeme a rozšľaháme vidličkou.
  2. V samostatnej mise rozdrobíme čerstvé droždie a pridáme k nemu cukor, vajcia, olej, mlieko a múku. Zmes zakryjeme čistou utierkou a odložíme na teplé miesto na 3 až 4 hodiny.
  3. Medzitým si pripravíme posýpku. Na tú zmiešame kryštálový cukor a múku. Do sypkej zmesi následne pridáme zmäknuté maslo a vytvoríme menšie hrudky.
  4. Ak používame čerstvé slivky, umyjeme ich, vykôstkujeme a nakrájame na menšie kúsky. V prípade kompótu ovocie scedíme.
  5. Odležané cesto jemne premiešame a preložíme do pekáča 25 x 30 cm, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Navrch poukladáme ovocie, posypeme mrvenicou a pečieme na 180 °C približne 40 minút. Potom rúru vypneme, mierne pootvoríme a koláč v nej necháme ešte 10 minút.
  6. Hotový vychladnutý koláč nakrájame na menšie štvorce a podávame.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár