NajRecept.sk Pečivo Sendviče a bagety Poctivý domáci toast, ktorý je nadýchaný a mäkký ako obláčik.
Poctivý domáci toast, ktorý je nadýchaný a mäkký ako obláčik.
Recept Poctivý domáci toast, ktorý je nadýchaný a mäkký ako obláčik.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Toast je univerzálnym typom pečiva, ktoré môžete použiť na prípravu raňajok, desiaty aj slávnostného občerstvenia. Ak ho nechcete kupovať, môžete si ho upiecť sami doma. Ja som ho skúšala podľa tohto receptu a výsledok bol viac ako výborný.

Ivana Reisingerová Ivana Reisingerová    ·   26.9.2024

Poctivý domáci toast, ktorý je nadýchaný a mäkký ako obláčik.

Toast je univerzálnym typom pečiva, ktoré môžete použiť na prípravu raňajok, desiaty aj slávnostného občerstvenia. Ak ho nechcete kupovať, môžete si ho upiecť sami doma. Ja som ho skúšala podľa tohto receptu a výsledok bol viac ako výborný.

25 min
Čas prípravy
50 min
Čas varenia
Suroviny
400 g
hladká múka
8 g
soľ
100 ml
mlieko
140 ml
voda
15 g
droždie
2 ks
žĺtok
40 g
maslo
1 lyžička
cukor
Postup receptu
Vytlačiť
25 min
Čas prípravy
50 min
Čas varenia

Čerstvý toast krásne vonia a je dokonale nadýchaný. Zvyčajne ho používam na prípravu obložených chlebíčkov, no skvelý je aj počas bežných dní, napríklad ako príloha k mäsu. Veľkou výhodou tohto receptu je, že pečivo vydrží mäkké hneď niekoľko dní. Môžete si preto na jedenkrát napiecť aj dva či tri bochníky.

  1. Do vlažného mlieka dáme cukor, droždie a necháme vzísť kvások.
  2. Do misy dáme múku zmiešanú so soľou. Následne pridáme vodu, žĺtky, hotový kvások a začneme spracovávať cesto, do ktorého ku koncu pridáme zmäknuté maslo.
  3. Cesto zakryjeme čistou utierkou a odložíme na teplé miesto kysnúť.
  4. Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, preložíme ho na múkou vysypanú dosku, kde ho ručne roztiahneme na obdĺžnik. Ten preložíme na tretiny a postup zopakujeme.
  5. Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik. Jeho šírka by mala zodpovedať vašej forme. Následne ho zrolujeme do rolády, vložíme do formy 30 x 13 x 12 cm, ktorú sme potreli maslom, zakryjeme čistou utierkou a necháme podkysnúť.
  6. Pripravený toast potrieme osolenou vodou a pečieme v rúre na 180 °C približne 40 až 50 minút. Po upečení ho necháme vychladnúť a potom vyklopíme z formy.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár