NajRecept.sk Dezerty Koláče Moravské koláče Poctivé moravské koláče s makom a tvarohom. Vďaka tomuto ovociu získajú ešte lepšiu chuť.
Poctivé moravské koláče s makom a tvarohom. Vďaka tomuto ovociu získajú ešte lepšiu chuť.
Recept Poctivé moravské koláče s makom a tvarohom. Vďaka tomuto ovociu získajú ešte lepšiu chuť.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Jana Pacnerová

Moravské koláče patria medzi najobľúbenejšie kysnuté koláče. Sú chutné, rýchle a dajú sa pripraviť na viacero spôsobov – s makovou, orechovou aj tvarohovou plnkou. Ak ste na ne dostali chuť aj vy, pripravte si ich podľa nasledujúceho receptu. Autor: Jana Pacnerová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   9.8.2024

Poctivé moravské koláče s makom a tvarohom. Vďaka tomuto ovociu získajú ešte lepšiu chuť.

Moravské koláče patria medzi najobľúbenejšie kysnuté koláče. Sú chutné, rýchle a dajú sa pripraviť na viacero spôsobov – s makovou, orechovou aj tvarohovou plnkou. Ak ste na ne dostali chuť aj vy, pripravte si ich podľa nasledujúceho receptu. Autor: Jana Pacnerová

40 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto

500 g
hladká múka
100 g
kryštálový cukor
2 ks
žĺtok
50 g
masť
50 g
maslo
1/2 lyžičky
soľ
podľa potreby
mlieko

Kvások

1 kocka
droždie
2 lyžice
kryštálový cukor
1/4 l
mlieko

Maková plnka

200 g
mletý mak
100 g
kryštálový cukor
150 ml
voda

Tvarohová plnka

500 g
jemný tvaroh
40 g
práškový cukor
1 ks
vanilkový cukor
40 g
detská krupica
2 ks
žĺtok
podľa potreby
marhule
Postup receptu
Vytlačiť
40 min
Čas prípravy
40 min
Čas varenia

Moravské koláče sú zvyčajne plnené makom, orechami a tvarohom, a ozdobené sušenými hrozienkami. Ak by ste však chceli mierne zaexperimentovať, môžete ich doplniť čerstvým ovocím. Výborné sú napríklad marhule a broskyne.

  1. V hrnčeku si zahrejeme mlieko, pridáme doň cukor, rozdrobené droždie a počkáme, kým vznikne kvások.
  2. Hladkú múku zmiešame s cukrom, pridáme maslo, masť, žĺtky, soľ, kvások a mlieko, a vypracujeme nelepivé cesto, ktoré necháme aspoň 40 minút kysnúť.
  3. Medzitým si pripravíme plnky. V mise si zmiešame pomletý mak a cukor, ktoré zalejeme horúcou vodou. Dôkladne premiešame a necháme dobre vychladnúť.
  4. Tvarohovú plnku si pripravíme zmiešaním tvarohu, práškového a vanilkového cukru, detskej krupice a žĺtkov.
  5. Vykysnuté cesto ešte raz prevaľkáme. Rozdelíme ho na menšie časti, z ktorých vytvarujeme kruhy. Tie prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  6. Do každého kruhu dáme dostredu plnku. Tvarohové koláče môžeme dozdobiť nakrájanými marhuľami alebo iným ovocím podľa chuti.
  7. Koláče pečieme na 180 °C približne 30 až 40 minút.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár