NajRecept.sk Čásť dňa Obed, Hlavné jedlo Poctivá kôprová omáčka
Poctivá kôprová omáčka
Recept Poctivá kôprová omáčka
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: michaela.r

Pokiaľ patríte medzi milovníkov koprovky, či jej napríklad chcete dať šancu, čaká vás tu recept, podľa ktorého si omáčku môžete pripraviť. Vlastne nejde o nič zložité, potrebovať budete len trochu času a tie správne ingrediencie.

michaela.r    ·   18.2.2023

Poctivá kôprová omáčka

Pokiaľ patríte medzi milovníkov koprovky, či jej napríklad chcete dať šancu, čaká vás tu recept, podľa ktorého si omáčku môžete pripraviť. Vlastne nejde o nič zložité, potrebovať budete len trochu času a tie správne ingrediencie.

35 min
Čas prípravy
35 min
Čas varenia
Suroviny
550 ml
vývar,
200 ml
smotana (33% tuku),
60 ml
ocot,
20 g
hladká múka
20 g
maslo
podľa chuti
kôpor
1-2 lyžičky
cukor
podľa chuti
soľ
Postup receptu
Vytlačiť
35 min
Čas prípravy
35 min
Čas varenia
  1. Prvým krokom je príprava zápražky. Na panvici rozpustite maslo a nechajte ho speniť. Prisypte múku a miešajte, zhruba pol minúty. Potom pridávajte vývar – po častiach. Najprv prilejte zhruba jednu tretinu a dobre rozmiešajte, aby nevznikli hrudky. Proces opakujte, nechajte chvíľku prebublať a potom prilejte zvyšok vývaru a premiešajte.

  2. Vzniknutú omáčku nechajte variť zhruba dvadsať minút. Je dobré ju občas premiešať, aby sa múka neprichytila. V medzičase si pripravte ocot. Potrebovať budete malý kastrólik, v ktorom ocot privediete k varu. Využite digestor či veľa vetrajte – výpary z octu sú veľmi nepríjemné. Avšak vďaka varu ich odstránite a do omáčky tak dostanete len tú najlepšiu chuť. Ocot by sa mal variť zhruba na tretinu až štvrtinu pôvodného množstva.

  3. Do bublajúcej omáčky prilejte smotanu, premiešajte a nechajte prejsť varom. Pridajte ocot, cukor podľa chuti a soľ. Zamiešajte a môžete ochutnať. Potom podľa potreby dochuťte.

  4. Na záver pridajte nasekanú kôprovú vňať. Podávať môžete s vareným hovädzím mäsom či vajíčkami.

Pri kôprovke je obľúbenou kombináciou mäso a knedle, v odľahčenom variante potom vajíčka a zemiaky. Kombinovať však môžete podľa svojich chutí. Základný recept na omáčku zostáva vždy rovnaký, je pritom jednoduchý a chutný.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár