Zemiaky uvaríme v šupke do mäkka. Necháme vychladnúť a olúpeme ich.
Pripravíme si náplň: Do panvice dáme masť, pridáme na kocky nakrájané špekáčiky, na kocky nakrájanú cibuľu, korenie a opražíme. Zmes necháme vychladnúť. Potom zmes pomelieme v mäsovom mlynčeku.
Očistené zemiaky najemno postrúhame alebo pomelieme v mäsovom mlynčeku. Pridáme vajce, soľ, múku a krupicu a vypracujeme stredne tuhé nelepivé cesto. To si rozdelíme na dve polovice a z každej vyvaľkáme "hada". Príborovým nožom ukrajujeme kolieska cca 2 cm široké. Ľahko pomúčenou dlaňou kolieska roztlačíme a do stredu dáme guličku plnky. Vytvoríme gule, ktoré riadne uzavrieme.
Vo vriacej osolenej vody varíme cca 5 minút. Čas je orientačný, závislý na veľkosti knedlíčkov. Podávame s opraženou cibuľkou, kapustou alebo špenátom.