NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočné pečivo Orechové pečivo Plnené vianočné orechy s výbornou plnkou z masla, salka a rumu.
Plnené vianočné orechy s výbornou plnkou z masla, salka a rumu.
Recept Plnené vianočné orechy s výbornou plnkou z masla, salka a rumu.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Jana Jančíková

Medzi tradičné vianočné koláče, ktoré pečieme u nás doma, bez pochýb patria plnené orechy. Tie milujeme najmä vďaka tomu, že sú veľmi univerzálne. Keď máte dobrý recept na cesto, orechy môžete naplniť čímkoľvek. Autor: Jana Jančíková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   5.11.2024

Plnené vianočné orechy s výbornou plnkou z masla, salka a rumu.

Medzi tradičné vianočné koláče, ktoré pečieme u nás doma, bez pochýb patria plnené orechy. Tie milujeme najmä vďaka tomu, že sú veľmi univerzálne. Keď máte dobrý recept na cesto, orechy môžete naplniť čímkoľvek. Autor: Jana Jančíková

45 min
Čas prípravy
12 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto

350 g
hladká múka
150 g
maslo
120 g
práškový cukor
50 g
mleté orechy
1 ks
bielok

Krém

1 ks
maslo
1 ks
salko
podľa potreby
mleté orechy
podľa chuti
rum

Poleva

podľa potreby
čokoláda
podľa potreby
tuk
Postup receptu
Vytlačiť
45 min
Čas prípravy
12 min
Čas varenia

Plnené orechy robím už niekoľko Vianoc po sebe. Na slávnostnom stole vyzerajú veľmi dobre. Nehovoriac o tom, že skvelo chutia. Ja ich plním maslovou plnkou zmiešanou so salkom, orechmi a rumom.

  1. Z múky, zmäknutého masla, práškového cukru, mletých orechov a bielka vypracujeme cesto, ktoré necháme niekoľko hodín odpočívať.
  2. Z cesta si odtŕhame alebo odkrajujeme menšie kúsky, z ktorých najprv vytvarujeme guľôčku. Tú následne vtlačíme do formy tak, aby v strede zostala menšia jamka. Ak máme silikónové formičky, nemusíme ich vymazať. Kovové pred použitím vymažeme olejom a vysypeme múkou.
  3. Pripravené formičky umiestnime na plech a pečieme pri teplote 170 °C do ružova – približne 12 minút.
  4. Upečené orechy necháme vychladnúť a vyklopíme.
  5. Orechy naplníme krémom, ktorý si pripravíme vyšľahaním zmäknutého masla a salka. K zmesi ešte zapracujeme mleté orechy a rum. Koláče necháme stuhnúť a následne konce namočíme v čokoláde rozpustenej s tukom.

Orechy môžeme plniť akoukoľvek plnkou podľa chuti. Vždy sa však musíme uistiť, že je dostatočne hustá, aby z koláčikov nevytiekla.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár