NajRecept.sk Dezerty Koláče Plnené orechové slimáky z mäkkého kysnutého cesta.
Plnené orechové slimáky z mäkkého kysnutého cesta.
Recept Plnené orechové slimáky z mäkkého kysnutého cesta.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Nadýchané slimáky sú ako stvorené na raňajky aj desiatu. Mäkké sú aj na druhý deň po upečení. Orechová plnka je príjemne sladká a skvelo dopĺňa kysnuté cesto. Okrem nej ho môžete plniť aj makom, kakaom alebo čímkoľvek iným.

siky.silvia siky.silvia    ·   22.4.2025

Plnené orechové slimáky z mäkkého kysnutého cesta.

Nadýchané slimáky sú ako stvorené na raňajky aj desiatu. Mäkké sú aj na druhý deň po upečení. Orechová plnka je príjemne sladká a skvelo dopĺňa kysnuté cesto. Okrem nej ho môžete plniť aj makom, kakaom alebo čímkoľvek iným.

40 min
Čas prípravy
25 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

500 g
hladká múka
250 g
vlažné mlieko
4 lyžice
kryštálový cukor
1 ks
vanilkový cukor
50 g
bravčová masť
21 g
droždie
2 ks
vajce
1 ks
žĺtok
1 lyžička
citrónová kôra
štipka
soľ

Náplň:

240 g
voda
160 g
cukor
300 g
mleté orechy
1 ks
vanilkový cukor
1 lyžička
škorica

Na potretie:

1 ks
vajce
Postup receptu
Vytlačiť
40 min
Čas prípravy
25 min
Čas varenia

Kysnuté slimáky som robila nedávno počas víkendu, aby sme si ich mohli vychutnať na raňajky. Výborné sú samé o sebe, no ja k nim rada servírujem aj mlieko alebo kakao. Koláče sú najlepšie hneď v prvý deň, krátko po upečení, no keď ich budete skladovať v pevnej nádobe s uzáverom, čerstvé vám vydržia aj dva či tri dni.

  1. Mlieko ohrejeme, pridáme doň cukor a rozdrobené droždie.
  2. Všetky ostatné suroviny na cesto dáme do kuchynského robota, pridáme vytvorený kvások a vypracujeme pevné cesto, ktoré zakryjeme čistou utierkou a dáme na teplé miesto vykysnúť.
  3. Náplň: Do hrnca nalejeme vodu, pridáme cukor, mleté orechy, vanilkový cukor a škoricu. Všetko spolu povaríme a následne stiahneme z ohňa.
  4. Vykysnuté cesto rozdelíme na rovnaké časti. Ja som mala 15 bochníkov, ktoré necháme ešte podkysnúť.
  5. Bochníčky rozvaľkáme do oválu a nanesieme na ne vychladnutú orechovú plnku. Cesto zrolujeme, dlaňami vyšúľame do tvaru približne 20 cm valčekov a tie stočíme do tvaru slimáka.
  6. Slimáky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Tu ich necháme ešte finálne podkysnúť, potom potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 25 minút.

Slimáky môžete pred pečením posypať nasekanými orechmi ako som to urobila aj ja. Prípadne ich nechajte bez zdobenia. Máte chuť na ešte nejaké kysnuté slimáky? Vyskúšajte recept na tieto pudingovo-tvarohové, ktoré sa doslova rozplývajú v ústach.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár