Klasicky pripravíme kysnuté cesto. V mlieku rozpustíme cukor, pridáme droždie a lyžicu múky. Necháme vzísť kvások.
Ostatné suroviny dáme do misky, pridáme kvások a spracujeme hladké cesto, ktoré sa nelepí na ruky. Ak sa vám zdá, že sa cesto lepí, pridajte viac múky. Nechala som kysnúť 2 hodiny (zabudla som na cesto a pustila som sa do upratovania, ale na chuti to vôbec nebolo cítiť).
Vykysnuté cesto som si rozdelila na 4 časti, každú časť som rozválala na kruh, pokrájala na trojuholníčky, potrela paradajkovým základom (klasika pyré + cesnak + majorán) uložila som plátok salámy, kúsok syra a zvinula som od širšej časti k užšej - klasicky ako croissant .
Preložila som na plech vyložený papierom, potrela rozšľahaným vajíčkom a posypala semienkami.
Šup do rúry na 200 stupňov do zlata. Len sa po nich zaprášilo, nestihli ani vychladnúť. Naplniť môžete čímkoľvek, čo máte radi - šunka, niva, kukurica, huby, ..... alebo aj na sladko, ale to už do cesta nepridávajte toľko soli, stačí len štipka.