NajRecept.sk Mäso Hovädzie mäso Pivný guláš z pomalého hrnca a cuketové zemiakové placky
Pivný guláš z pomalého hrnca a cuketové zemiakové placky
Recept Pivný guláš z pomalého hrnca a cuketové zemiakové placky
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Kvôli technickej poruche som odo dneška na pár dní v kuchyni bez vody. Takže normálny človek by sa na to "vyprdol" a ohrial si párok. Magor ako ja sa tým nenechá vyviesť z miery a radšej nosí špinavý riad cez polovicu bytu do práčovne. "To by som ti asi musel vypojiť aj prúd, aby si si dala pokoj, že", uťahuje si zo mňa náš otecko. Ale chutilo mu. Autor: Danka

Danula Vašíčková    ·   25.4.2024

Pivný guláš z pomalého hrnca a cuketové zemiakové placky

Kvôli technickej poruche som odo dneška na pár dní v kuchyni bez vody. Takže normálny človek by sa na to "vyprdol" a ohrial si párok. Magor ako ja sa tým nenechá vyviesť z miery a radšej nosí špinavý riad cez polovicu bytu do práčovne. "To by som ti asi musel vypojiť aj prúd, aby si si dala pokoj, že", uťahuje si zo mňa náš otecko. Ale chutilo mu. Autor: Danka

55 min
Čas prípravy
210 min
Čas varenia
Suroviny

Guláš:

cca 1 kg
hovädzieho mäsa (mala som nožinu z mladého býčka, na veľké kocky)
trošku
hladká múka
podľa potreby
olej
2 ks
väčšia cibuľa
4 strúčiky
cesnak
1 lyžica
mletá sladká paprika
2 lyžice
paradajkový pretlak
300 ml
svetlé pivo (dala som plzenskú dvanástku)
hovädzí vývar
podľa potreby
soľ, mleté ​​čierne korenie
4 chilli
papričky (nadrobno)
2 lyžice
sušená majoránka

Cuketové placky:

1 ks
väčšia mladá cuketka (cca 350g)
400 g
zemiaky
3 strúčiky
cesnak
1 lyžička
soľ
1/2 lyžičky
mletý čierné korenie
1 lyžička
drvená rasca
2 lyžice
sušená majoránka
2 ks
vajce
180 g
polohrubá múka
50 g
údená slanina (na kocky, nemusí byť)
Postup receptu
Vytlačiť
55 min
Čas prípravy
210 min
Čas varenia
  1. Mäso obalíme v hladkej múke, sprudka po častiach orestujeme na oleji a vložíme do "pomalého hrnca". Do výpeku potom vsypeme cibuľu a restujeme pekne do hneda, prisypeme mletú papriku, pridáme pretlak, oboje zarestujeme, zalejeme trochou vývaru a necháme chvíľku "odvariť".
  2. Všetko vlejeme do hrnca na mäso, pridáme cesnak, chilli papričky, soľ a mleté ​​korenie, prilejeme pivo a dolejeme vývarom, aby bolo mäso ponorené.
  3. Uzavrieme a varíme domäkka cca 3 hodinky na vyšší stupeň.
  4. Potom vsypeme majorán, dochutíme soľou a čiernym korením, prípadne môžeme zahustiť "zápražkou".
  5. Zemiakové placky:
    Do misy nastrúhame na jemnom strúhadle cesnak a potom aj zemiaky, pridáme nahrubo nastrúhanú cuketu (mladú nelúpem, strúham aj so šupkou a tekutinu nezlievam). Pridáme soľ, korenie a vajcia, premiešame a zahustíme múkou. Na panvici vyprážame menšie placky z oboch strán dozlatista a hotové ukladáme na papierovú utierku, aby nám odsala prebytočný tuk. Vyprážam na masti, zemiačiky potom krásne voňajú.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár