NajRecept.sk Cestá Kysnuté cesto Perfektné šľahačkové šišky nadýchané ako obláčik.
Perfektné šľahačkové šišky nadýchané ako obláčik.
Recept Perfektné šľahačkové šišky nadýchané ako obláčik.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Šišky sa u nás robia na pravidelnej báze. A to najmä v čase fašiangov alebo tesne po nich. S cestom veľmi rada experimentujem. Vždy sa snažím nájsť ten najlepší pomer surovín, aby bolo jemné a chutné. Myslím, že tentokrát sa mi to aj podarilo. Šišky boli nadýchané ako obláčik a neskutočne dobré.

siky.silvia siky.silvia    ·   12.3.2025

Perfektné šľahačkové šišky nadýchané ako obláčik.

Šišky sa u nás robia na pravidelnej báze. A to najmä v čase fašiangov alebo tesne po nich. S cestom veľmi rada experimentujem. Vždy sa snažím nájsť ten najlepší pomer surovín, aby bolo jemné a chutné. Myslím, že tentokrát sa mi to aj podarilo. Šišky boli nadýchané ako obláčik a neskutočne dobré.

40 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

500 g
polohrubá múka
21 g
čerstvé droždie
300 ml
vlažné mlieko
125 ml
smotana na šľahanie (33 %)
1/2 lyžičky
soľ
1 lyžica
kryštálový cukor
2 ks
žĺtok
0,25 dcl
rum

Ďalej:

podľa potreby
olej
podľa chuti
džem
Postup receptu
Vytlačiť
40 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia

Šišky sú klasikou, ktorá je ideálna na obed, večeru alebo ako niečo sladké počas dňa. Ja ich najradšej plním domácim džemom. Tentokrát som zvolila černicový a marhuľový, ktorý som urobila podľa tohto receptu.

  1. Mlieko ohrejeme, pridáme doň cukor, rozdrobíme droždie a počkáme, kým nám vznikne kvások.
  2. Všetky ďalšie ingrediencie dáme do misy, pridáme kvások a vypracujeme pevné cesto, ktoré zakryjeme čistou utierkou a necháme aspoň hodinu kysnúť.
  3. Cesto pomocou valčeka vyvaľkáme na hrúbku približne 0,5 cm a začneme z neho vykrajovať kolieska – použiť na to môžeme pohár alebo vykrajovačku.
  4. Takto vykrojené šišky necháme ešte pár minút podkysnúť, spravíme v nich jamku a následne ich vysmážame v rozohriatom oleji.
  5. Hotové šišky poukladáme na tácku alebo do plechu, ktorý sme vyložili kuchynskými utierkami, posypeme práškovým cukrom a naplníme džemom.

Šľahačkové šišky sú nadýchané, jemné a neskutočne dobré. Ak by sa vám však náhodou nechcelo čakať na vykysnutie cesta, môžete vyskúšať tento recept na šišky bez kysnutia, do ktorých ide kefír.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár