NajRecept.sk Dezerty Rolády Sladké rolády Perfektná vianočná roláda s čokoládou a višňami.
Perfektná vianočná roláda s čokoládou a višňami.
Recept Perfektná vianočná roláda s čokoládou a višňami.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Máte radi krémové vianočné dezerty? V tom prípade bude pre vás táto roláda s čokoládou a višňami ako stvorená. Sladkú tvarohovú plnku dopĺňa mierne kyslasté ovocie, vďaka ktorému nie je výsledná chuť mdlá ani nudná. Práve naopak. Koláč vám tak zachutí, že ho budete pripravovať aj bežne počas roka.

Sophie Mayer Sophie Mayer    ·   27.10.2024

Perfektná vianočná roláda s čokoládou a višňami.

Máte radi krémové vianočné dezerty? V tom prípade bude pre vás táto roláda s čokoládou a višňami ako stvorená. Sladkú tvarohovú plnku dopĺňa mierne kyslasté ovocie, vďaka ktorému nie je výsledná chuť mdlá ani nudná. Práve naopak. Koláč vám tak zachutí, že ho budete pripravovať aj bežne počas roka.

50 min
Čas prípravy
10 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto

60 g
hladká múka
20 g
kakao
3 ks
vajce
štipka
soľ
70 g
kryštálový cukor
10 g
vanilkový cukor

Tvarohová plnka

350 g
tučný tvaroh
100 g
maslo
50 g
práškový cukor
10 g
vanilkový cukor
150 g
zavárané višne
100 g
šťava z višní

Na vrch

80 g
tmavá čokoláda (54 – 56 % kakaa)
80 g
maslo
50 g
tvarohová plnka (pripravená v recepte)
Postup receptu
Vytlačiť
50 min
Čas prípravy
10 min
Čas varenia

Čokoládová roláda s tvarohovo-višňovou plnkou je ako stvorená na vianočné obdobie. Krásne doplní slávnostný stôl a pohladí chuťové poháriky.

  1. Do misky nasypeme hladkú múku, kakao a suroviny dôkladne premiešame.
  2. Do druhej misky rozbijeme vajíčka, pridáme štipku soli, kryštálový a vanilkový cukor a vymiešame ručným mixérom. Mixujeme približne 10 minút, kým zmes nezíska troj až štvornásobný objem.
  3. Do vajíčkovej zmesi preosejeme múku zmiešanú s kakaom a všetko ručne premiešame. Múku pridávame postupne, aby sa nám k vajíčkam lepšie zapracovala. 
  4. Cesto vylejeme a rozotrieme na plech s rozmermi 27 x 36 cm, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C približne 10 minút. Po upečení necháme vychladnúť.
  5. Na plnku vymiešame pomocou mixéra tvaroh, zmäknuté maslo nakrájané na kocky a práškový a vanilkový cukor. Z hotovej plnky si odložíme približne 50 g, ktoré dáme do chladničky.
  6. Vychladnuté cesto položíme na pracovnú dosku, na ktorú sme rozložili čistý papier na pečenie, a odkrojíme z neho nerovnomerné kraje. Višne scedíme a ich šťavou ponatierame cesto. Na natieranie budeme potrebovať 80 až 100 g šťavy. 
  7. Na korpus rovnomerne rozotrieme tvarohovú plnku a navrch rozložíme zavárané višne. Následne začneme roládu opatrne rolovať, pričom si pomáhame papierom na pečenie. Zatočenú roládu potom do papiera zabalíme a na 3 až 4 hodiny ju vložíme do chladničky.
  8. V miske roztopíme čokoládu a necháme ju vychladnúť. Do druhej misky dáme maslo nakrájané na kocky, ktoré vyšľaháme pomocou mixéra.
  9. Do vyšľahaného masla pridáme rozpustenú čokoládu, 50 g plnky, ktorú sme odložili do chladničky, a znova vyšľaháme. Hotovým krémom potrieme roládu a máme hotovo.

Spôsob, akým roládu ozdobíte, je čisto na vás. Ja som ju posypala čokoládovými hoblinami a navrch som poukladala zopár višní, ktoré mi zostali z pečenia.

Video recept:

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár