NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočné pečivo Penové vlnky s výbornou čokoládovou plnkou a cestom, ktoré sa nemusí šľahať nad parou.
Penové vlnky s výbornou čokoládovou plnkou a cestom, ktoré sa nemusí šľahať nad parou.
Recept Penové vlnky s výbornou čokoládovou plnkou a cestom, ktoré sa nemusí šľahať nad parou.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Zuzana Karvaiová

Penové vlnky som robila po takmer 100 rokoch. Vyžiadal si ich brat, preto som nemohla povedať nie. Okrem brata však chutili aj ostatným členom rodiny, ktorí si na tanier nakladali jeden kúsok za druhým. Autor: Zuzana Karvaiová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   6.12.2024

Penové vlnky s výbornou čokoládovou plnkou a cestom, ktoré sa nemusí šľahať nad parou.

Penové vlnky som robila po takmer 100 rokoch. Vyžiadal si ich brat, preto som nemohla povedať nie. Okrem brata však chutili aj ostatným členom rodiny, ktorí si na tanier nakladali jeden kúsok za druhým. Autor: Zuzana Karvaiová

40 min
Čas prípravy
90 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

5 ks
bielky
300 g
kryštálový cukor

Plnka:

5 ks
žĺtky
5 lyžičiek
mlieko
podľa potrieb
kakao
200 g
maslo
100 g
práškový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
40 min
Čas prípravy
90 min
Čas varenia

Väčšina receptov na penové vlnky alebo rožky vyžaduje šľahanie bielkov nad parou. Tieto sú však odlišné v tom, že tak robiť nemusíte. Celý proces prípravy je preto oveľa jednoduchší.

  1. Bielky dáme s cukrom nad paru. Nešľaháme ich, len pri teplote okolo 75 °C necháme rozpustiť cukor.
  2. Keď sa cukor rozpustí, zmes dáme do kuchynského robota, kde ju šľaháme. Ja som šľahala približne 12 minút.
  3. Hotové cesto dáme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a na plech vystlaný papierom na pečenie robíme vlnky. Tie sušíme najprv pri teplote 100 °C, ktorú následne znížime na 80 °C a sušíme približne 1,5 hodiny.
  4. Na plnku vyšľaháme žĺtky s cukrom nad parou. Zmes následne dáme preč z vodného kúpeľa, pridáme mlieko, kakao (v pôvodnom recepte bolo 5 lyžičiek, ja som pridala o dosť viac, aby bola hmota hustejšia) a zmäknuté maslo a zmes dôkladne vyšľaháme.
  5. Pripravenú plnku dáme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a plníme upečené vlnky, ktoré následne zlepujeme.

Dezert dáme na niekoľko hodín do chladničky, kde stuhnú a následne ich podávame. Mne z jednej dávky vyšlo 35 spojených vlniek, ale ich počet sa odlišuje v závislosti od toho, aké veľké ich urobíte. Penový základ si môžete pripraviť aj dopredu. Tým, že je suchý, vydrží pokojne aj týždeň.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár