NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočné pečivo Linecké pečivo Overený recept na tradičné chorvátske linecké koláčiky z babičkinho zápisníka.
Overený recept na tradičné chorvátske linecké koláčiky z babičkinho zápisníka.
Overený recept na tradičné chorvátske linecké koláčiky z babičkinho zápisníka.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa

Linecké koláčiky robím zvyčajne na začiatku decembra, aby mali čas zmäknúť. Na Štedrý deň sú tak dokonalo jemné, krehké a na jazyku sa krásne rozplývajú. Tento recept, ktorý používam každé Vianoce, mám ešte od svojej babičky a zatiaľ ma ani raz nesklamal.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   6.12.2024

Overený recept na tradičné chorvátske linecké koláčiky z babičkinho zápisníka.

Linecké koláčiky robím zvyčajne na začiatku decembra, aby mali čas zmäknúť. Na Štedrý deň sú tak dokonalo jemné, krehké a na jazyku sa krásne rozplývajú. Tento recept, ktorý používam každé Vianoce, mám ešte od svojej babičky a zatiaľ ma ani raz nesklamal.

40 min
Čas prípravy
8 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

200 g
cukor
2 ks
vajce
10 g
vanilkový cukor
175 g
maslo
2 štipky
soľ
10 g
prášok do pečiva
500 g
hladká múka

Náplň:

podľa chuti
marmeláda
Postup receptu
Vytlačiť
40 min
Čas prípravy
8 min
Čas varenia

Receptov na linecké koláče nájdete nespočetne veľa. Ak chcete nejaký overený, určite vyskúšajte tento. Robím ho každé Vianoce. Ide o úplne základný recept, ktorý si môžete vylepšiť rôznymi koreninami, kakaom alebo inými ingredienciami podľa vlastnej fantázie.

  1. Do misky nasypeme cukor, pridáme vajcia, vanilkový cukor (v pôvodnom recepte bol pomarančový cukor, ktorý však u nás nie je bežne k dispozícii, preto je vhodné nahradiť ho vanilkovým – ak však máte radi svieži podtón pomaranča, pridajte do cesta nastrúhanú kôru) a všetko pomocou mixéra dôkladne vymiešame (šľaháme asi 2 až 3 minúty).
  2. Za stáleho šľahania pridáme do misy roztopené maslo a dôkladne zapracujeme. Ďalej pridáme soľ, prášok do pečiva a šľaháme ďalšiu minútu.
  3. Počas šľahania postupne po lyžiciach pridávame múku. Keď zmes začne hustnúť, mixér vypneme a cesto začneme spracúvať ručne. Ak by bolo cesto stále príliš mäkké, pridáme ďalšie 2 až 3 lyžice múky. Nie však viac.
  4. Cesto rozdelíme na dve časti, zabalíme ho do fólie a dáme do chladničky na 30 minút.
  5. Prvú polovicu cesta vyvaľkáme na podložke na hrúbku 3 až 4 mm a postupne z nej vykrajujeme okrúhle tvary s priemerom 4,5 až 5 cm, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  6. Cesto, ktoré nám zostalo, spojíme, vyvaľkáme a vykrojíme z neho kvetinky s priemerom 3 až 3,5 cm. Kvetinky uložíme na plech a z ich stredu ešte vykrojíme menší krúžok.
  7. Druhú polovicu cesta taktiež vyvaľkáme na hrúbku 3 až 4 mm a vykrajujeme z nej väčšie kvetinky s priemerom 4,5 – 5,5 cm. Cesto, ktoré nám zostalo, spojíme, vyvaľkáme a vykrojíme z neho kvetinky s priemerom 3 – 3,5 cm, ktorým taktiež v strede vykrojíme menší krúžok.
  8. Linecké koláčiky pečieme 7 až 8 minút pri teplote 180 °C. Po upečení ich necháme vychladnúť. Na väčšie kruhy a kvetinky nanesieme pomocou cukrárskeho vrecka džem podľa chuti a spojíme s menšou kvetinkou.

Hotové linecké koláčiky skladujeme na chladnom a tmavom mieste. Ak ich máme radi posypané práškovým cukrom, urobíme tak až tesne pred podávaním. Inak by sa cukor roztopil, čo by mohlo pokaziť výzor aj chuť koláčikov.

Video recept:

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár