NajRecept.sk Cestá Kysnuté cesto Overený recept na oškvarkový posúch. Úspech zaistí surovina, ktorú používali aj naše staré mamy.
Overený recept na oškvarkový posúch. Úspech zaistí surovina, ktorú používali aj naše staré mamy.
Overený recept na oškvarkový posúch. Úspech zaistí surovina, ktorú používali aj naše staré mamy.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Anna Luptáková

Dnes som si trochu privstala a pustila sa do pečenia oškvarkovo-cesnakového posúchu. Do cesta som pridala aj zemiaky, ktoré sa postarali o jeho šťavnatosť a skvelú chuť. Posúch bol výborný nielen v deň upečenia, ale aj na ten ďalší. Autor: Anna Luptáková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   12.9.2024

Overený recept na oškvarkový posúch. Úspech zaistí surovina, ktorú používali aj naše staré mamy.

Dnes som si trochu privstala a pustila sa do pečenia oškvarkovo-cesnakového posúchu. Do cesta som pridala aj zemiaky, ktoré sa postarali o jeho šťavnatosť a skvelú chuť. Posúch bol výborný nielen v deň upečenia, ale aj na ten ďalší. Autor: Anna Luptáková

20 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny
300 g
hladká múka
5 ks
zemiaky
1 kocka
droždie
2 dcl
mlieko
1 ks
pochúťková smotana
2 ks
vajce
2 lyžice
masť
30 dkg
oškvarky
7 strúčikov
cesnak
1 lyžička
cukor
podľa chuti
čierne mleté korenie
podľa chuti
rasca
podľa chuti
soľ
Postup receptu
Vytlačiť
20 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia

Zemiakový posúch je klasikou, ktorú milovali už naše staré mamy. Pripraviť sa dá na nespočetne veľa spôsobov. Ja som doň tentokrát pridala oškvarky a cesnak, ktoré vytvorili dokonalú chuť. Posúch môžete jesť na obed aj večeru. Skvelo chutí sám, no navrch si môžete dať aj syr alebo smotanu.

  1. Do misy nasypeme múku, spravíme jamku, rozdrvíme do nej droždie, pridáme cukor, mlieko a na 15 minút odložíme.
  2. Medzitým uvaríme zemiaky, ktoré očistíme, nastrúhame a spolu so smotanou, vajcami, masťou, cesnakom, korením, soľou, rascou a 10 dkg oškvarkov pridáme k múke a kvásku.
  3. Zo surovín vypracujeme cesto, ktoré necháme kysnúť približne 40 minút. Potom ho prenesieme na vymastený plech, kde ho ručne roztiahneme.
  4. Na cesto poukladáme zostávajúcich 20 dkg oškvarkov a môžeme ho ešte dodatočne poliať roztopenou masťou.
  5. Pripravené cesto vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme približne 20 minút.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár