NajRecept.sk Dezerty Koláče Tvarohový koláč Osviežujúce tvarohové rezy podľa lyžicového receptu.
Osviežujúce tvarohové rezy podľa lyžicového receptu.
Osviežujúce tvarohové rezy podľa lyžicového receptu.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Karambola

Tento dezert určite poznáte s oranžovou želatínovou vrstvou navrchu. Tentokrát som zamenila túto pomarančovú vrstvu za jahodovú, ktorá dodala tvarohu naozaj skvelú chuť. Jahody som mala z mrazničky, z minulého roka z mojej záhrady a čakali až na túto príležitosť dostať sa do sladkého dezertu. Autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   1.4.2025

Osviežujúce tvarohové rezy podľa lyžicového receptu.

Tento dezert určite poznáte s oranžovou želatínovou vrstvou navrchu. Tentokrát som zamenila túto pomarančovú vrstvu za jahodovú, ktorá dodala tvarohu naozaj skvelú chuť. Jahody som mala z mrazničky, z minulého roka z mojej záhrady a čakali až na túto príležitosť dostať sa do sladkého dezertu. Autor: Karambola

55 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

5 ks
vajce
5 lyžíc
kryštálový cukor
5 lyžíc
olej
5 lyžíc
polohrubá múka
2 lyžice
kakao
1 bal.
prášok do pečiva

Tvarohová vrstva:

500 g
hrudkovitý tvaroh
500 g
jemný tvaroh
200 g
smotana na šľahanie
200 g
kyslá smotana
5 lyžíc
práškový cukor

Vrch:

500 g
jahody
200 ml
voda
podľa potreby
voda
80 g
Zlatý klas alebo vanilkový puding
3 lyžice
kryštálový cukor
Postup receptu
Vytlačiť
55 min
Čas prípravy
20 min
Čas varenia

Jednoduchý a pritom tak dobrý dezert. Hotový ho budete mať takmer okamžite, pričom rovnakou rýchlosťou zmizne zo stola. Okrem skvelej chuti poteší aj pekným vzhľadom, vďaka ktorému je ako stvorený aj na sviatky, napríklad na blížiacu sa Veľkú noc.

  1. Celé vajíčka vyšľaháme s cukrom do tuhej peny, postupne zašľaháme olej a následne už len ručne primiešame múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva. Pripravené cesto nanesieme na plech s papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 stupňov po dobu 20 minút. Upečené cesto preklopíme, stiahneme papier na pečenie a necháme vychladnúť. 
  2. Hrudkovitý tvaroh spolu so smotanou na šľahanie krátko premixujeme tyčovým mixérom, pridáme jemný tvaroh, kyslú smotanu a celé to ešte osladíme cukrom. Premiešame a pripravenú tvarohovú hmotu navrstvíme na cesto. Pekne uhladíme a odložíme do chladničky, kým pripravíme jahodovú vrstvu.
  3. Jahody dáme do hrnca, pridáme vodu, cukor a necháme chvíľu dusiť. Následne celú hmotu prešľaháme a doplníme vodu tak, aby sme dostali celú hmotu v objeme 1,5 l. Do tejto hmoty pridáme Zlatý klas alebo vanilkový puding, ktorý sme vymiešali v minimálnom množstve studenej vody, aby sme nemali hrudky. Uvaríme hustú hmotu, ktorú keď vrie, odstavíme a necháme chvíľu chladnúť.
  4. Ešte teplú hmotu nanesieme pomocou naberačky na tvarohovú hmotu a necháme takto chladnúť. Hmota nemá byť úplne stuhnutá, ale má byť tuhá, aby sa neliala. 
  5. Stuhnuté nakrájame na rezy a podávame.

Ja dezert krájam na menšie rezy, aby sa dal dobre jesť. Vy ho však môžete pokojne nakrájať aj na väčšie kúsky. Je to na vás. Máte chuť skôr na niečo čokoládové? Vyskúšajte tieto extra tvarohové Míša rezy s čokoládou.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár